• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Βουτιά για τα futures, ισχυρές πιέσεις για τράπεζες – Αναταραχές μετά τα πρακτικά της Fed

    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Απότομη βουτιά πραγματοποιούν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, καθώς τα πρακτικά της Fed για τον πληθωρισμό και την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ο φόβος νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, οδηγούν σε ισχυρές απώλειες το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    Από χθες τον βράδυ, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους και επεξεργάζονται τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Τα πρακτικά της FED επιβεβαίωσαν πως μέλη της θεωρούν πως ενδέχεται να ξεκινήσει νωρίτερα του αναμενόμενου η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο η πρόοδος που θα ήθελε να δει η FED δεν έχει καταγραφεί ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, θεωρήθηκε συνετό να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ώστε η Fed να είναι έτοιμη να κινηθεί όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις.

    Τα πρακτικά της Fed οδήγησαν το δολάριο κοντά στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων τριών μηνών, με τον  δείκτη δολαρίου, που αφορά το δολάριο έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, να βρίσκεται στα 92,57, μετά τα 92,844 που έφτασε κατά τη διάρκεια της νύχτας -ήταν το πιο υψηλό από τις 15 Απριλίου.

    Σε ιστορική απόφαση κατέληξε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς αύξησε τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%, αφήνοντας παράλληλα περιθώριο να υπάρξει περιορισμένη υπέρβαση του στόχου, στο πλαίσιο της ανανέωσης της στρατηγικής που στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομίας. Η ΕΚΤ συμφώνησε στην μεσοπρόθεσμη αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 2% με έναν «συμμετρικό» στόχο που θα μπορούσε «να υπονοεί μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός είναι αρκετά πάνω από τον στόχο».

    Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας δεν ήταν ενθαρρυντικά καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν στις 373.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουλίου, από 371.000 την προηγούμενη εβδομάδα, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μείωση στις 350.000.

    Μεγάλη πτώση παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές λίγο πριν το άνοιγμα,  με την JP Morgan να δέχεται ισχυρές πιέσεις πάνω από 2%, η Bank of America είναι το -3%,  η Citigroup διολισθαίνει προσυνεδριακά στο -2,4% και η Wells Fargo κινείται πτωτικά κατά 2,6%. Ισχυρές πιέσεις άνω του 3% δέχεται και η μετοχή της Moderna, ενώ η J&J χάνει σχεδόν 1%.

    Η ανησυχία της αγοράς για νέα έκρηξη των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα επηρεάζει αρνητικά και τις αεροπορικές μετοχές, με την Boeing να χάνει προσυνεδριακά 2,4%, η United Airlines είναι στο -3% και η American Airlines διολισθαίνει κοντά στο 3,2%.

    Η πτώση των κινεζικών μετοχών αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, με την DiDi να χάνει σχεδόν 6% στην προαγορά και η Alibaba πάνω από 1,5%.

    Στο κλίμα αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones πέφτουν κατά 470 μονάδες ή 1,36%, του S&P 500 δέχονται ισχυρές πιέσεις 1,3% και του τεχνολογικού Nasdaq χάνουν 198 μονάδες ή 1,35%.



    ΣΧΟΛΙΑ