• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Οριακές μεταβολές στους δείκτες, μετά τα αντικρουόμενα tweets του Τραμπ

    • NewsRoom
    Wall Street


    Έντονη νευρικότητα επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, παρά την επίσημη επιβεβαίωση από ΗΠΑ και Κίνα για το προσχέδιο της εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης».  Αιτία ήταν τα αντικρουόμενα tweets του Ντόναλντ Τραμπ, που μπέρδεψαν τους επενδυτές.

    Ενώ όλα έδειχναν πως οι βασικοί δείκτες θα ξεκινήσουν με ισχυρά κέρδη, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε μέσω του Twtitter στην Wall Street Journal, χαρακτηρίζοντας ως fake news τα όσα ανέφερε για τις διαπραγματεύσεις, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τους δασμούς.  «Το δημοσίευμα της WSJ είναι εντελώς λάθος, ειδικά το κομμάτι σχετικά με τους δασμούς. Ψευδείς ειδήσεις. Οφείλουν να βρουν καλύτερη πηγή», έγραψε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει επί του προσχεδίου της συμφωνίας “πρώτης φάσης”. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Σουέν, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου, με τις δύο πλευρές να έχουν καταλήξει στο προσχέδιο, το οποίοθα πρέπει να ελεγχθεί νομικά και από τις δύο χώρες πριν υπογραφεί.

    Το Πεκίνο συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές αγροτικών προϊόντων και η Ουάσιγκτον να άρει σταδιακά τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά.

    Τη συμφωνία μάλιστα επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο ίδιος Τραμπ μέσω του Twitter, αναιρώντας την προηγούμενη ανάρτησή του.  Τόνισε ότι οι υφιστάμενοι δασμοί 25% σε κινεζικές εισαγωγές 250 δισ. δολαρίων θα διατηρηθούν, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δασμοί 15% σε κινεζικά αγαθά ύψους 120 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο θα μειωθούν στο 7,5%, όπως είχε αναφέρει στο δημοσίευμά της η WSJ!  Συμπλήρωσε επίσης ότι οι νέοι δασμοί που ήταν προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου, δεν θα εφαρμοστούν.

    Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ανέφερε πως ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν να υπογράψουν τη συμφωνία τον Ιανουάριο στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας όμως ότι θα ήταν “σοφό” να παραμείνουν όλοι λίγο επιφυλακτικοί καθώς μένει να φανεί αν η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones κατάφερε να κλείσει με οριακά κέρδη 0,01%, στις 28.135,38 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,4%.

    Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη, οι 16 έκλεισαν με άνοδο και 14 με πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η American Express (+1,70%), η Visa Inc. (1,37%) και η Apple (+1,36%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι  Dow Inc. (-2,15%), Exxon Mobil (-1,58%) και Boeing (-1,33%).

    Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,01 στις 3.168,34 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,7%.

    Ο τεχνολογικός  Nasdaq έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, με άνοδο 0,20%,  στις 8.734,88 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας κέρδισε 0,9%.



    ΣΧΟΛΙΑ