• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures με το βλέμμα σε Πάουελ και Γέλεν

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μικτή εικόνα παρουσιάζουν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street λίγο πριν το άνοιγμα της Δευτέρας, με τους επενδυτές να ευελπιστούν στην ανάκαμψη μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, με τα βλέμματα να στρέφονται στην ομιλία της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ εντός της εβδομάδας.

    Πάουελ και Γέλεν θα εμφανιστούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών την Τρίτη και της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας την Τετάρτη, όπου θα συζητήσουν την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και τη σημασία των φορολογικών και νομισματικών κινήτρων στην ανάκαμψη από την πανδημία.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, είπε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι η οικονομία των ΗΠΑ «βρίσκεται κοντά στην ανάκαμψη» υποβαθμίζοντας τη σημασία της πιθανής αύξησης των τιμών καταναλωτή φέτος.

    Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η οικονομία θα μπορούσε εύκολα να «υπερθερμανθεί» (overheated) λόγω του τεράστιου πακέτου τόνωσης 1,9 τρισ. δολαρίων που ψηφίστηκε αλλά και της πολιτικής που φαίνεται να ακολουθεί η Federal Reserve, δίνοντας το σήμα μηδενικών επιτοκίων μέχρι και το 2023.

    Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να ολοκληρώσει τον Μάρτιο την χαλαρή πολιτική διαμόρφωσης των κεφαλαιακών επιπέδων των τραπεζών γεγονός που προβλημάτισε την αγορά. Ειδικότερα, από την 1η Απριλίου οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να εξαιρέσουν τα κρατικά ομόλογα από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού δείκτη μόχλευσης. Η εξαίρεση είχε τεθεί σε ισχύ πέρυσι, μετά τις πρώτες αναταραχές στην οικονομία από την πανδημία, προκειμένου να βοηθηθεί η αγορά ομολόγων. Με την εξαίρεση οι τράπεζες μπορούσαν να διατηρούν λιγότερα κεφάλαια έναντι των κρατικών ομολόγων τα οποία κατείχαν, δίνοντας έτσι σήμα για αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες βοήθησαν στην υποχώρηση των αποδόσεων των «Treasurys».

    Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street θεωρούν πως η απόφαση της Fed να βάλει τέλος στην εξαίρεση αυτή στο τέλος του μήνα, θα οδηγήσει στη μείωση του ενδιαφέροντος των μεγάλων τραπεζών για τα «Treasurys», καθώς θα είναι πλέον υποχρεωμένες να τα προσθέσουν στον υπολογισμό των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων. Αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει σε νέα αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει σε υψηλά αρκετών μηνών, προκαλώντας νέο πρόβλημα στην αγορά μετοχών.

    Το 10ετες ομόλογο σημείωσε πτώση τη Δευτέρα, πέφτοντας στο επίπεδο του 1,69%, έχοντας ανέβει πάνω από το 1,75% την περασμένη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τον δείκτη εθνικής δραστηριότητας του Chicago Fed, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά από την χειρότερη φάση της πανδημίας, τον προηγούμενο Απρίλιο. Ο δείκτης, ο οποίος μετρά τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, μειώθηκε στις 1,09 μονάδες τον Φεβρουάριο από την αναθεωρημένη μέτρηση των +0,75 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

    Ο αριθμός επιβατών αεροπορικών εταιριών στις ΗΠΑ που ελέγχθηκαν ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο χθες για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τη βουτιά που κατέγραψαν λόγω της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική υπηρεσία για την Ασφάλεια των Μεταφορών (TSA).

    Στον εταιρικό τομέα, η AstraZeneca βρίσκεται στο επίκεντρο, μετά τα δεδομένα μιας μεγάλης έρευνας που έδειξαν ότι το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca κατά της covid-19 είναι σε ποσοστό 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης.

    Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η Tesla αφού η Ark Invest της Cathie Wood δήλωσε ότι αναμένει ότι η μετοχή της εταιρείας θα φτάσει τα 3.000$ έως το 2025. H μετοχή της προσυνεδριακά σημειώνει άνοδο 4,15%.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 46 μονάδες ή 0,14%, του S&P 500 κερδίζουν 0,12% και του Nasdaq σημειώνουν άνοδο κατά 88 μονάδες ή 0,7%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ