• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures, κάτω από τις εκτιμήσεις οι αίτησεις για επίδομα ανεργίας

    Wall Street


    Ήπια πτώση στη Wall Street προμηνύουν τα futures μετά την χθεσινή κατρακύλα των δεικτών, που ήταν αποτέλεσμα της ανησυχίας που ξέσπασε στην αγορά λόγω της αύξησης της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων.

    Το αμερικανικό 10ετες ομόλογο βρέθηκε να σημειώνει αύξηση στο 1,49% κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πριν σταθεροποιηθεί στο 1,47%. Η αύξηση αυτή δεν πλησιάζει καν το 1,61% της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο ήταν αρκετή για να δημιουργήσει νέα πίεση στην αγορά, η οποία φοβάται μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού. Η πίεση στο αμερικανικό 10ετες χτύπησε για ακόμα μια φορά τις μετοχές τεχνολογίας, με τον Nasdaq να κλείνει κάτω από 13.000 μονάδες, με πτώση 2,7%. Τα αποθέματα τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αυξανόμενες αποδόσεις, επειδή η αξία τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μελλοντικά κέρδη, τα οποία προεξοφλούνται πιο βαθιά όταν οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν. Ο Dow Jones έκλεισε στις 31.270,09 μονάδες καταγράφοντας ήπιες απώλειες -0,39% ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 3.819,72 μονάδες με πτώση -1,31%.

    Επίσης η επενδυτική κοινότητα είδε με απογοήτευση τα στοιχεία της ADP για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν μόλις 117.000 νέες θέσεις εργασίας, την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν 225.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τον Ιανουάριο είχαν δημιουργηθεί 195.000.

    Σήμερα το κλίμα παραμένει κάτω από την σκιά της αβεβαιότητας, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και αναμένεται να μελετηθεί και να αξιολογηθεί αυτή η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα.

    Βρετανία και HΠΑ συμφώνησαν την Πέμπτη σε τετράμηνη αναστολή των δασμών που επιβλήθηκαν σε αγαθά όπως το ουίσκι, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιήσουν το χρόνο για να επιλύσουν τη διαφορά.

    Η αγορά βλέπει επίσης με ανησυχία τα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας βρέθηκαν στις 745.000, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κατά 15.000 λιγότερες. Ωστόσο οι εκτιμησεις έκαναν λόγο για 750.000.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones σημειώνουν μικρή άνοδο 0,13%, τα futures του S&P500 σημειώνουν πτώση 0,07% και του Nasdaq χάνουν 17 μονάδες ή 0,13%.



    ΣΧΟΛΙΑ