• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Με πιέσεις και ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών το άνοιγμα στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου

    • NewsRoom
    Wall Street


    Πτωτικά άνοιξε στη Wall Street η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να προτιμούν να προχωρήσουν σε κεφαλαιοποίηση των κερδών του προηγούμενου διαστήματος.

    Οι επενδυτές στρέφουν ξανά το βλέμμα τους στο μέτωπο της πανδημίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Moderna, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά στο αίτημα άδειας κυκλοφορίας προς τις Αμερικανικές Αρχές, αφού η τελευταία φάση δοκιμών έδειξε ότι το εμβόλιο παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 94%. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει κέρδη άνω του 15%.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ανησυχία επικρατεί για την επίπτωση που θα έχουν στον αριθμό των κρουσμάτων οι διακοπές για την Ημέρα των Ευχαριστιών, με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι να προειδοποιεί για εκτόξευση των μολύνσεων μέσα στις επόμενες μέρες.

    Την ίδια ώρα η αγορά αναμένει την μετάβαση της εξουσίας από τον Τραμπ στον Μπάιντεν καθώς ευελπιστούν ότι θα σημαίνει μια καινούργια αρχή για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η επιλογή της Janet Yellen ως υπουργού Οικονομικών έχει προκαλέσει τα θετικά σχόλια των επενδυτών, οι οποίοι περιμένουν μια πιο δυναμική πολιτική για την ανάπτυξη της οικονομίας η οποία πλήττεται βαθιά λόγω της πανδημίας.

    Από την άλλη, οι προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία εξετάζει την πιθανότητα να θέσει σε μαύρη λίστα την κινεζική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών SMIC, καθώς και την εθνική κινεζική παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου CNOOC, προκαλούν νέο πονοκέφαλο στους επενδυτές.

    Μισή ώρα μετά το άνοιγμα των Χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης ο  Dow Jones υποχωρούσε στις 29.658,16 μονάδες με απώλειες -0,84%, ο  S&P 500 στις 3.625,24 μονάδες με πτώση -0,36% ενώ ο  Nasdaq στις 12.190,89 μονάδες με πτώση -0,12%.

    Αυτή την ώρα, τη μεγαλύτερη στήριξη στον Dow Jones δίνει η μετοχή της Apple που κινείται στο +2,5%, ενώ ακολουθούν οι μετοχές των Intel  και Merck & Co. στο +0,66%. Αντίθετα τις μεγαλύτερες πιέσεις μεταξύ των 30 μετοχών του δείκτη δέχονται οι μετοχές των Salesforce.com  (-3,65%),  Dow (-1,86%) και Honeywell (-1,76%).

    Πάντως, και οι τρεις δείκτες αναμένεται να κλείσουν με διψήφια ποσοστά ανόδου τον Νοέμβριο σε επίπεδο μήνα, με τον Dow Jones να καταγράφει την καλύτερη μηνιαία επίδοση του από τον Ιανουάριο του 1987. Την καλύτερη μηνιαία επίδοση αναμένεται να καταγράψει, μάλιστα, και ο δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000. Οι μετοχές κατάφεραν να κινηθούν τον Νοέμβριο μέσα σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των περιοριστικών μέτρων, χάρη στα θετικά νέα από τα υποψήφια εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca.



    ΣΧΟΛΙΑ