• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Με νέα ρεκόρ για S&P και Nasdaq άνοιξε η εβδομάδα

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αισιοδοξούν πως η κρίση στην Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται.

    Παράλληλα το ενδιαφέρον βρίσκεται και στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς στις 15 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης. Μάλιστα τη Δευτέρα κυκλοφόρησε η φήμη πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να θεωρεί ότι η Κίνα προβαίνει σε χειραγώγηση του νομίσματος της.  Η εμπορική συμφωνία θα περιλαμβάνει κεφάλαιο για τις συναλλαγματικές πρακτικές της Κίνας. Το Πεκίνο αναμένεται να δεσμευθεί να μην υποτιμά το γουάν και θα κάνει πρόσθετες ανακοινώσεις για τις πρακτικές της στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά την παραδοχή της Τεχεράνης πως βρίσκεται πίσω από την «κατά λάθος» κατάρριψη του ουκρανικού Boeing. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή τις διαδηλώσεις, προειδοποιώντας πως η κυβέρνηση του Ιράν ενδέχεται να χρησιμοποιήσει βία για να τις καταπνίξει.

    Από εκεί και πέρα ξεχώρισε η εντυπωσιακή πορεία της Tesla, η μετοχή της οποίες έκλεισε πάνω από τα 520 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 9,77%.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 28.907,05 μονάδες με άνοδο +0,29%, ο  S&P 500 στις 3.287,90 μονάδες με άνοδο +0,69% και νέο ιστορικό ρεκόρ, όπως ακριβώς και ο Nasdaq ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 9.273,93 μονάδες με άνοδο +1,04%.

    Πετρέλαιο – Χρυσός

    Αντίθετα, με πτώση άνοιξαν την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου.

    Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο του αργού τύπου WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά 1,6% στα 58,08 δολάρια το βαρέλι, στην πέμπτη διαδοχική αρνητική συνεδρίαση για το συγκεκριμένο συμβόλαιο.

    Στο Λονδίνο, το συμβόλαιο του Brent, παράδοσης Μαρτίου, υποχώρησε κατά 1,2% στα 64,20 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας επίσης την πέμπτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση.

    Αρνητική ήταν η συνεδρίαση και για τον χρυσό, με το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου να υποχωρεί κατά  0,6% στα 1.550,60 δολάρια ανά ουγγιά.

    Από τα πολύτιμα μέταλλα, μόνο το συμβόλαιο για το παλλάδιο, παραδόσεως Μαρτίου, κατάφερε να κλείσει με κέρδη 0,3% στα 2.079,10 δολάρια ανά ουγγιά,  σημειώνοντας μάλιστα νέο ιστορικό υψηλό.



    ΣΧΟΛΙΑ