• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Με απώλειες το κλείσιμο της Παρασκευής, κέρδη για τους βασικούς δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μα απώλειες έκλεισαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής τα χρηματιστήρια της Wall Street, ολοκληρώνοντας μια περίεργη εβδομάδα η οποία παρά τις εντάσεις τα θέματα της διεθνής πολιτικής σκηνής και την ένταση στη Μέση Ανατολή κατάφερε να κλείσει με κέρδη (σε εβδομαδιαία βάση) για τους βασικούς δείκτες. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, έστω και ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης Dow Jones πέρασε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 29.000 μονάδων.

    Αν και η συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκίνησε με μικρή άνοδο για τους δείκτες, τα ασθενέστερα των προσδοκιών στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας έπληξαν το θετικό κλίμα που είχε δημιουργήσει η εκτόνωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η επικείμενη υπογραφή της εμπορικής συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας την ερχόμενη εβδομάδα.

    Το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν, σε απάντηση των επιθέσεων της Τεχεράνης κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, στοχεύοντας κυρίως τις εξαγωγές του μεταλλευτικού κλάδου.

    Έτσι, οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με ήπιες απώλειες. Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 28.823,77 μονάδες, με απώλειες 0,46%. Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,7%. Από τις 30 μετοχές του δείκτη, οκτώ έκλεισαν με κέρδη, ενώ όλες οι υπόλοιπες με πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Pfizer (+1,54%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η Dow Inc. (-1,32%).

    Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 3.265,16 μονάδες, αλλά σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 0,9%. Τέλος ο Nasdaq υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,27% στις 9.178,86 μονάδες, αλλά σε εβδομαδιαία βάση έκλεισε με κέρδη 1,8%.

    Πετρέλαιο – Χρυσός

    Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ έδωσαν κάποια μικρή στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, περιορίζοντας τις απώλειες. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, το αργό κατέγραψε μια πτωτική εβδομάδα, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Ιούλιο του 2019.

    Το συμβόλαιο τύπου WTI, παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,9% και έκλεισε στα 59,04 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε βουτιά 6,4%. Στο Λονδίνο, το συμβόλαιο για το Brent Μαρτίου υποχώρησε κατά 0,6% στα 64,98 δολάρια το βαρέλι, με την πτώση του σε επίπεδο εβδομάδας να διαμορφώνεται στο 5,3%.

    Ανοδικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, με το συμβόλαιο Φεβρουαρίου να τερματίζει τελικά την ημέρα με άνοδο 0,4%  στα 1.560,10 δολάρια η ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση ο χρυσός κατέγραψε κέρδη 0,5%, στην τρίτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου.



    ΣΧΟΛΙΑ