• ΑΓΟΡΕΣ

  Wall Street: Με απώλειες 3,5% έκλεισε ο Μάιος για τον Dow Jones – Κέρδη 5,8% για τον Nasdaq

  Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


  Με απώλειες έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου στη Wall Street, καθώς η συμφωνία μεταξύ του Τζο Μπαίντεν και του Κέβιν Μακάρθι για το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους αντιμετωπίζει πλέον την πραγματικότητα του Κογκρέσου.

  Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε την Τετάρτη στις 32.908,27 μονάδες με απώλειες 0,41%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,61% στις 4.179,83 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 12.935,29 μονάδες με πτώση 0,63%.

  Σε επίπεδο μήνα, ο Nasdaq  κατάφερε να κλείσει με κέρδη 5,8%, βοηθούμενος από το ράλι των μετοχών που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,3%, ενώ αντίθετα ο Dow Jones υποχώρησε κατά 3,5%, έχοντας ως «βαρίδια» μετοχές όπως η Nike, η Walt Disney, η Walgreens Boots Alliance, η 3Μ, η Chevron και η Dow, οι οποίες έκλεισαν τον μήνα με συνολικές απώλειες άνω του 10%.

  Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, με ταυτόχρονο περιορισμό βασικών ομοσπονδιακών δαπανών για δύο χρόνια. Η συμφωνία εγκρίθηκε την Τρίτη από την Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής, με ψήφους 7 υπέρ έναντι 6 κατά. Πλέον όμως θα πρέπει να εγκριθεί και από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.  Ήδη, ωστόσο, μια ομάδα σκληροπυρηνικών βουλευτών του κόμματος έχει απειλήσει πως θα την καταψηφίσει.

  Την ίδια ώρα, τα νέα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο, οι οποίες αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών, πρόσθεσαν ανησυχία στη Wall Street, καθώς θεωρήθηκε πως αυξάνουν την πιθανότητα για μια τουλάχιστον ακόμη αύξηση των επιτοκίων της από τη FED. Ωστόσο, οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης των επιτοκίων στην ερχόμενη συνεδρίαση της επιτροπής FOMC, αναπτέρωσαν  το ηθικό της αγοράς.

  Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές είδαν με απογοήτευση τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί περισσότερο από το αναμενόμενο, παραμένοντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

  Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημείωσε η Intel κλείνοντας στο +4,83% (την καλύτερη επίδοση μεταξύ και του συνόλου των μετοχών του S&P 500), ενώ ακολούθησε η Verizon Communications στο +2,09% και η Salesforce στο +2,06%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η 3M στο -2,86%, ενώ ακολούθησαν οι Home Depot στο -2,36% και η Travelers στο -2,34%.

  Εκτός Dow Jones, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Nvidia, κλείνοντας στο -5,68%, μετά το πρόσφατο ράλι το οποίο οδήγησε την κεφαλαιοποίησή της κοντά στο 1 τρισ. δολάρια.

  Διαβάστε επίσης

  Πετρέλαιο: Με μηνιαίες απώλειες 8,7% έκλεισε το Brent – Στο -11,3% το WTI

  Νέα άνοδος για τον χρυσό – Έκλεισε στα 1.982,1 δολάρια ανά ουγγιά

  ΕΕ – ΗΠΑ: Έρχεται ένας κοινός “κώδικας δεοντολογίας” για την τεχνητή νοημοσύνη  ΣΧΟΛΙΑ