• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Κέρδη για τις περισσότερες μετοχές, παρά την ένταση ΗΠΑ-Κίνας — Άνω του 3% τα εβδομαδιαία κέρδη

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, η οποία θα επιστρέψει στις συνεδριάσεις την Τρίτη, καθώς τη Δευτέρα θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας για την Memorial Day.

    Τα ενθαρρυντικά  νέα από το άνοιγμα των οικονομιών και την πορεία των ερευνών για εμβόλια και θεραπείες κατά του κορονοϊού και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα που κυριάρχησαν στην αρχή της εβδομάδας, έδωσαν την θέση τους στην ανησυχία που προκαλεί η νέα διαφαινόμενη σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα. Τελευταίο επεισόδιο στην συνεχώς κλιμακούμενη ένταση αποτέλεσε το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ και του νόμου που επιχειρεί να περάσει το Πεκίνο για την «εθνική ασφάλεια» της αυτόνομης περιοχής.

    Η νέα κίνηση του Πεκίνου, που αναμένεται προκαλέσει νέο κύκλο βίαιων αντιδράσεων στο σημαντικότερο οικονομικό κέντρο για τις ξένες επενδύσεις που κατευθύνονται προς την Κίνα, εστιάζεται σε ένα νέο νομοσχέδιο που  θέτει σε αμφισβήτηση την πολιτική της «μιας χώρας, δύο συστήματα» που εφαρμόζεται από το 1997 στο Χονγκ Κονγκ. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου και ενός νέου μηχανισμό επιβολής του, προκειμένου να διασφαλιστεί η «εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ». Μάλιστα, το νομοσχέδιο, που στρέφεται κατά κάθε αντίδρασης κατά της κεντρικής διοίκησης, δεν περνά από την τοπική κυβέρνηση, αλλά κατευθείαν από την Εθνική Λαϊκή Συνέλευση που ξεκίνησε την ετήσια συνεδρίασή της στο Πεκίνο την Παρασκευή.

    Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία – η οποία κατείχε το Χονγκ Κονγκ από την εποχή του πρώτου πολέμου του Οπίου τον 19ο αιώνα έως το 1997- έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν προς την Κίνα καταγγέλλοντας πως η κίνησή της στρέφεται κατά του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής. Μάλιστα, την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Πεκίνο πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σφόδρα, εάν η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της.

    Η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Λευκός Οίκος στρέφει όλο και περισσότερο τα πυρά του κατά του Πεκίνου, με αφορμή τη διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ουχάν, στο τέλος του 2019. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Πεκίνο για ανικανότητα που οδήγησαν στη μετατροπή της τοπικής επιδημίας σε παγκόσμια πανδημία. Οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο υγειονομικό χτύπημα από τον κορονοϊό (πάνω από 1,6 εκ. κρούσματα και περισσότερους από 96.000 νεκρούς), σε μια προεκλογική χρονιά, το οποίο οδηγεί σε σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

    Πάντως, οι επενδυτές κατάφεραν να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους την Παρασκευή με τις περισσότερες μετοχές να κλείνουν με άνοδο.

    Ωστόσο, ο Dow  Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,04% κλείνοντας στις 24.465,16 μονάδες. Από τις 30 μετοχές του δείκτη, οι 15 έκλεισαν με κέρδη και οι υπόλοιπες 15 με πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των  UnitedHealth Group (1,06%), Travelers Cos. (0,94%) και P&G (0,98%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες αυτές των Chevron (-1,91%), Caterpillar  (-1,39%) και Boeing (-1,06%).

    Αντίθετα με τον Dow Jones τόσο ο S&P 500  όσο και ο Nasdaq έκλεισαν ανοδικά. Ειδικότερα ο S&P 500 έκλεισε στις 2.955,45 μονάδες με άνοδο 0,24%, με 6 από τους 11 κλάδους του να σημειώνουν άνοδο. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο κλάδος του real estate, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση αυτός των χρηματοοικονομικών.

    Ο τεχνολογικός  Nasdaq έκλεισε στις 9.324,59 μονάδες με άνοδο 0,43%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, πάντως, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με ισχυρά κέρδη, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο 3,3%, τον  S&P 500 κέρδη 3,2% και τον Nasdaq άνοδο 3,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ