• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Υποχωρούν τα futures, άλμα του πληθωρισμού τον Ιούνιο

    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Πτώση έφερε στα futures των βασικών δεικτών η ανακοίνωση για αύξηση του πληθωρισμού, με την αγορά ωστόσο να βάζει στο μικροσκόπιο και τα αποτελέσματα των JP Morgan και Goldman Sachs για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    Εξαιρετική ημέρα η Δευτέρα για τους δείκτες, καθώς σκαρφάλωσαν εκ νέου σε ιστορικά υψηλά, με τον Dow Jones μάλιστα να κλείνει μόλις 4 μονάδες μακριά από το ψυχολογικό όριο των 35.000 μονάδων. Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.996,18 μονάδες με άνοδο 0,36%, ο S&P 500 στις 4.384,61 μονάδες με κέρδη 0,34% ενώ ο Nasdaq στις 14.733,24 μονάδες με άνοδο 0,21%. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε χθες η μετοχή της Walt Disney καθώς έκλεισε με άνοδο 4,38%. Η εκτόξευση αυτή ήταν απόρροια της επιτυχία της ταινίας «Black Widow», η οποία στην πρεμιέρα της το Σαββατοκύριακο απέφερε κέρδη 80 εκατ. δολαρίων μόνο από τις προβολές στους κινηματογράφους στις ΗΠΑ και συνολικά 218 εκατομμύρια δολάρια, τόσο από τις διεθνείς προβολές (78 εκατ. δολάρια) όσο και από τις προβολές μέσω του Disney+ Premier Access (60 εκατ. δολάρια).

    Οι βασικοί δείκτες έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενισχυμένοι από το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ που εξασφαλίζει την επαναλειτουργία της χώρας, αλλά και από τις δημοσιονομικές ενέσεις του Τζο Μπάιντεν και της Fed. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί το τελευταίο διάστημα το επενδυτικό κοινό είναι το πόσο ακόμα αυτοί οι παράγοντες θα παραμείνουν στη θέση τους και θα συνεχίζουν να οδηγούν σε άνοδο την Wall Street. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο νέων κρουσμάτων Covid από τον Μάιο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα χτυπά ανελέητα το ανεμβολίαστο τμήμα του πληθυσμού. Προβληματισμός υπάρχει και από τα επίπεδα του πληθωρισμού, κάτι που επηρεάζει τους τελευταίους μήνες τις κινήσεις των δεικτών της Wall Street. Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια υπερθέρμανση της οικονομίας θα μπορούσε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να «σφίξει τα λουριά» νωρίτερα από το αναμενόμενο.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άλμα 0,9% τον Ιούνιο και 5,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε επίσης κατά 0,9% και αυξήθηκε κατά 4,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.

    Διάστημα εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου έρχεται στις ΗΠΑ και τον «χορό» άνοιξαν Goldman Sachs και JP Morgan που δημοσίευσαν κέρδη καλύτερα από τα αναμενόμενα. Συγκεκριμένα η Goldman Sachs ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου με καθαρά κέρδη 5,35 δισ. δολάρια, από 2,25 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 16% στα 15,39 δισ. δολάρια, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 12,31 δισ. δολάρια. Η μετοχή ενισχύεται προσυνεδριακά 0,35%. Τα καθαρά κέρδη της JP Morgan αυξήθηκαν στα 11,9 δισ. δολάρια ή 3,78 δολάρια ανά μετοχή, στη διάρκεια του τριμήνου μέχρι τις 30 Ιουνίου, από τα 4,7 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 3,21 δολαρίων ανά μετοχή. Η μετοχή ωστόσο υποχωρεί 0,38% εξαιτίας της πτώσης των εσόδων κατά 7% στα 31,4 δισ. δολάρια. Τα έξοδα αυξήθηκαν 4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, περισσότερο από ό, τι ανέμεναν οι αναλυτές και η τράπεζα είπε ότι σκοπεύει να δαπανήσει 1 δισ. δολάρια περισσότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,2%.

    Η PepsiCo επίσης ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα β΄ τριμήνου που ήταν αρκετά υψηλότερα των προσδοκιών. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,36 δισ. δολάρια  από τα 1,65 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,72 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 1,53 δολάρια. Τα έσοδα αυξήθηκαν 20,5% στα 19,22 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 17,96 δισ. δολάρια. Η μετοχή σημειώνει άνοδο 1,16% προσυνεδριακά.

    Η μετοχή της Boeing σημείωσε πτώση 2,2% όταν ο κατασκευαστής αεροσκαφών δήλωσε ότι θα μειώσει το ποσοστό παραγωγής 787 «Dreamliner», η μετοχή της J&J επίσης πέφτει προσυνεδριακά 0,6% όταν η FDA αναφερόμενη στο εμβόλιο κατά της Covid-19, προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο σπάνιας νευρολογικής διαταραχής.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones σημειώνουν πτώση 84 μονάδων ή 0,25%, του S&P 500 πέφτουν κατά 0,32% και του τεχνολογικού Nasdaq υποχωρούν επίσης 0,26%.



    ΣΧΟΛΙΑ