• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Γκρίνιες για τα buybacks- Οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι

    Wall Street


    Το 2022, 1.200 μεγάλες δημόσιες εταιρείες αγόρασαν συνολικά πάνω από 1,3 τρις δολάρια ιδίων μετοχών, σε τριπλάσιο ποσοστό από αυτό που κατεγράφη μία δεκαετία νωρίτερα. Τα buybacks έχουν γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική στις εισηγμένες της Wall Street, με κάποιους να τα στηρίζουν, όπως ο κορυφαίος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και κάποιους μετόχους να θεωρούν ότι χάνουν χρήματα από αυτήν.

    Αντίθετα, την τελευταία δεκαετία, τα μερίσματα έχουν αυξηθεί μόλις κατά 54% σε σχέση με την επαναγορά ιδίων μετοχών, σύμφωνα με την Janus Henderson, έναν βρετανοαμερικάνικο όμιλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

    Ποιοι αντιδρούν

    «Οι επαναγορές μετοχών ωφελούν τους traders, τα hedge funds, τα ανώτερα στελέχη αλλά και τις τιμές των μετοχών βραχυπρόθεσμα», υποστηρίζει ο Ντάνιελ Πέρις, διαχειριστής κεφαλαίων της Federated Hermes με έδρα το Πίτσμπουργκ στους FT. «Αντίθετα τα μερίσματα είναι πιο ξεκάθαρα. Επωφελείται ο μακροπρόθεσμος κάτοχος».

    Η κατάχρηση των buybacks μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση των αριθμών, παρουσιάζοντας υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή και δεν αποδίδουν απαραίτητα μια καλύτερη απόδοση, σύμφωνα με τους επικριτές τους. Το αμοιβαίο κεφάλαιο Invesco υποστηρίζει ότι οι τιμές των μετοχών εταιρειών που πραγματοποιούν μεγάλες επαναγορές παρουσιάζουν υποαπόδοση στους αμερικανικούς δείκτες.

    Κι ενώ ξεκίνησε ως ένα διαδεδομένα φαινόμενο στις αμερικανικές αγορές, γρήγορα εξαπλώθηκε και στα άλλα χρηματιστήρια, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη. Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ αύξησαν τις επαναγορές από 333 δισ. δολάρια σε 932 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρώπη οι αγορές μετοχών υπερδιπλασιάστηκαν σε 148 δισ. δολάρια.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εισήγαγε φόρο 1% για τις επαναγορές της Wall Street που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιανουάριο- προτείνοντας πρόσφατα τον τετραπλασιασμό του.

    Αντίστοιχα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε πρόσφατα έναν κανόνα που θα απαιτεί από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες να δημοσιοποιούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επαναγορές τους, όπως ο αριθμός των αγοραζόμενων μετοχών και η μέση τιμή που καταβλήθηκε.

    Οι υποστηρικτές

    «Όταν σας λένε ότι όλες οι επαναγορές ιδίων μετοχών είναι επιζήμιες για τους μετόχους ή για τη χώρα, είτε ακούτε έναν οικονομικά αναλφάβητο είτε ακούτε έναν δημαγωγό. Μπορεί και τα δύο», ανέφερε πριν λίγους μήνες ο Μπάφετ σε μία από τις περιβόητες επιστολές του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway.

    Και η άποψή του βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές. «Δεν ξέρω πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, αλλά η ιδέα ότι οι επαναγορές είναι κάτι κακό ή απλώς ένας τρόπος χειραγώγησης των μετοχών σας, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δήλωσε ο Jim Tierney, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην AllianceBernstein.

    Όσοι στηρίζουν τις επαναγορές ιδίων μετοχών βλέπουν μία ευκαιρία για χαμηλότερη φορολογία απ’ ότι σε ένα μέρισμα.

    Και σε επίπεδο αρχών και θεσμών υπάρχει αντίστοιχα διάσταση απόψεων. Πριν λίγες ημέρες, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ μήνυσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μια προσπάθεια να εμποδίσει το σχέδιό της να αναγκάσει τις εταιρείες να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επαναγορές. «Οι επαναγορές μετοχών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία υγιών και αποτελεσματικών κεφαλαιαγορών», δήλωσε ο Neil Bradley, αντιπρόεδρος και επικεφαλής πολιτικής του Επιμελητηρίου.

    Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η έξαρση της δραστηριότητας θα μειωθεί. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι δαπάνες για επαναγορές από τις αμερικανικές εταιρείες του S&P 500 θα μειωθούν φέτος κατά 15% στα 808 δισ. δολάρια και τα μερίσματα θα αυξηθούν κατά 5% στα 628 δισ. δολάρια, καθώς η αδύναμη αύξηση των κερδών περιορίζει τη συνολική πληρωμή προς τους επενδυτές, αν και του χρόνου αναμένει ότι οι επαναγορές θα αυξηθούν και πάλι.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: «Βγείτε long» στις φθηνές ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ