ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Wall Street: S&P 500 και Nasdaq έσωσαν στο τέλος το θετικό πρόσημο – Ήπιες απώλειες για τον Dow Jones
Με ήπια κέρδη κατάφεραν να κλείσουν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες στη Wall Street κόντρα στην ανησυχία που προκάλεσαν τα στοιχεία για το λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, αλλά και η νέα κόντρα που φαίνεται να ξεκινά μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.
Στήριξη στην αγορά έδωσε η νέα άνοδος της τιμής του αμερικανικού αργού, το οποίο πλησίασε ακόμα πιο κοντά στα 30 δολάρια το βαρέλι, αλλά και οι θετικές ενδείξεις για τη θεραπεία αντισωμάτων της Sorrento Therapeutics, η μετοχή της οποίας εκτοξεύθηκε κατά 158,02%.
Από την άλλη, απογοήτευση έφεραν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου για τις δαπάνες λιανικής που υποχώρησαν κατά 16,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1992, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία για πρώτη φορά. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση των πωλήσεων 12% τον Απρίλιο. Παράλληλα, κατάρρευση σημείωσε και η βιομηχανική παραγωγή που υποχώρησε κατά 11.2%, την ώρα που η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας υποχώρησε στο 64,9% από 72,7% τον Μάρτιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch έκαναν λόγο για πτώση 12% της παραγωγής με τη χρησιμοποίηση της ικανότητας στο 63,2%.
Την ίδια ώρα προβληματισμός επικράτησε για την αναζωπύρωση του μετώπου του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα. Η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε νέα μέτρα κατά της κινεζικής Huawei Technologies, με το υπουργείο Εμπορίου να ανακοίνωσε ότι τροποποιεί έναν κανονισμό για τις εξαγωγές. Με βάση τις τροποποιήσεις αυτές, οι ξένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εξοπλισμό από τις ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτούν άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση πριν προμηθεύσουν ορισμένα τσιπ στην Huawei ή κάποια θυγατρική της.
Ωστόσο, τελικά ο Dow Jones έκλεισε στις 23.685,42 μονάδες με άνοδο 0,25%, ο S&P 500 στις 2.863,70 μονάδες με κέρδη 0,39% ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 9.014,56 μονάδες με άνοδο 0,79%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε πάντως με πτώση 2,65%, ο S&P 500 με απώλειες 2,26% και ο Nasdaq με πτώση 1,17%.
Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, την Παρασκευή, 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό.
Στην κορυφή βρέθηκαν οι μετοχές των Walt Disney (+2,96%), Home Depot (2,07%) και Walmart (2,04%). Τη μεγαλύτερη πτώση, αντίθετα, κατέγραψαν οι μετοχές των Raytheon Technologies (-2,10%), Boeing (-2,06%) και American Express (-1,90%).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Χαμάς απορρίπτει τις εκκλήσεις για αφοπλισμό της
- Τραμπ στη Wall Street Journal: «Μπορούμε να επιτεθούμε σε κάθε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν»
- Κωνσταντοπούλου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μιλάμε για εγκληματική οργάνωση υπό την καθοδήγηση Μητσοτάκη»
- Λαβρόφ: «Οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τα τελεσίγραφα στο Ιράν»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.