• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Apple και ΠΟΥ έσβησαν τα αρχικά χαμόγελα για τον Dow Jones – Έσωσε στο νήμα το ανοδικό σερί ο Nasdaq

    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισε για μια ακόμα μέρα η Wall Street, με τον Dow Jones να μην μπορεί να διατηρήσει τα κέρδη του στο άνοιγμα, αλλά και τον Nasdaq να διευρύνει, έστω και με οριακά κέρδη, το ανοδικό του σερί.

    Η ανησυχία επικράτησε μεταξύ των επενδυτών μετά την δήλωση των αξιωματούχων του ΠΟΥ ότι η πανδημία μπαίνει πλέον σε μια νέα επικίνδυνη φάση. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, η πανδημία επιταχύνεται καθώς μόνο την Πέμπτη καταγράφηκαν 150.000 νέα κρούσματα , τα περισσότερα σε μία ημέρα έως τώρα, εκ των οποίων τα μισά εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ.

    «Ο κόσμος είναι σε μια νέα και επικίνδυνη φάση» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι έχουν απηυδήσει με την παραμονή στο σπίτι. Είναι κατανοητό ότι οι χώρες θέλουν να ανοίξουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους. Αλλά ο ιός ακόμη εξαπλώνεται γρήγορα, είναι ακόμη θανατηφόρος και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ακόμη ευάλωτοι».

    Η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών γύρω από τις επιπτώσεις της νέας επίθεσης του κορονοϊού ενισχύθηκε μετά και την ανακοίνωση της Apple πως προχωρά σε εκ νέου κλείσιμο καταστημάτων σε αμερικανικές πολιτείες, όπου καταγράφεται αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού. «Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης και λαμβάνουμε αυτό το μέτρο από υπερβολική σύνεση», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, ο οποίος ανακοίνωσε πως κλείνουν προσωρινά τα 11 καταστήματα, έξι στην Αριζόνα, δύο στη Φλόριντα και τρία στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow  Jones έκλεισε στις 25.871,46 μονάδες με απώλειες -0,80%, ενώ πτώση -0.56% κατέγραψε ο S&P 500, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 3.097,74 μονάδες.

    Αντίθετα, ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει με οριακή άνοδο 0,03% στις  9.946,12 μονάδες.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones μόλις 8 έκλεισαν σε θετικό έδαφος με τις μετοχές της Walgreens (5,12%) και της Merck & Co. (2,20%) να σημειώνουν την καλύτερη επίδοση για την ημέρα. Στον αντίποδα, από τις υπόλοιπες 22 που έκλεισαν στο «κόκκινο», τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Disney (-3,40%).

    Σε επίπεδο εβδομάδας πάντως ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1%, ο S&P 500 με κέρδη 1,9% και ο Nasdaq με κέρδη 3,7%.

    Πετρέλαιο – Χρυσός

    Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής τα τρέχοντα συμβόλαια του πετρελαίου. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το συμβόλαιο Ιουλίου του αργού τύπου WΤΙ ολοκλήρωσε με κέρδη 2,3% στα 39,74 δολάρια το βαρέλι, αν και ενδοσυνεδριακά κατάφερε να περάσει και πάνω από τα 40 δολάρια. Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε κέρδη 9,6%.

    Στο ICE Futures του Λονδίνου το συμβόλαιο Αυγούστου του αργού τύπου Brent έκλεισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με κέρδη 1,6% στα 42,19 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 8,9%.

    Τέλος, το συμβόλαιο Αυγούστου του χρυσού, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, έκλεισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με άνοδο 1,3% στα 1.753 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας το συμβόλαιο του χρυσού έκλεισε με άνοδο 0,9%.



    ΣΧΟΛΙΑ