• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Απώλειες για Dow Jones και S&P 500 – Μικρή άνοδος για τον Nasdaq

    • NewsRoom


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τα αρνητικά στοιχεία από την αγορά εργασίας αλλά και μετά την επί τα χείρω πρόβλεψη του οίκου Fitch για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών αυξήθηκαν κατά 20.000 στις 332.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 322.000. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα υποχώρησαν στις 2,7 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου.

    Ενθαρρυντικά ήταν από την άλλη τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις, τα οποία έδειξαν απροσδόκητη άνοδο τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,7%, μετά από πτώση 1,1% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές «έβλεπαν» απώλειες 0,7%. Εξαιρουμένου του τομέα των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,8%, αρκετά πάνω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 0,1%. Οι φόβοι γύρω από την πανδημία έστρεψαν τους καταναλωτές στη διαδικτυακή αγορά, με τις πωλήσεις εκτός φυσικών καταστημάτων να σημειώνουν άλμα 5,3%. Άνοδο 3,7% κατέγραψαν οι πωλήσεις επίπλων. Τα καταστήματα ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών είδαν τις πωλήσεις να υποχωρούν 3,1%.

    Η Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 6% φέτος έναντι 6,3% που ανέμενε προηγουμένως λόγω των νέων εξάρσεων της πανδημίας κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και των νέων περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν κάποιες χώρες.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones, μετά την ανοδική κίνηση των πρώτων λεπτών της συνεδρίασης, γύρισε στο «κόκκινο»  και έκλεισε τελικά με ήπιες απώλειες της τάξης των 63 μονάδων ή 0,18%, στις 34.751,32 μονάδες. Ο S&P 500, έκλεισε στις 4.473,37 μονάδες, με πτώση 0,16% ενώ ο Nasdaq, έκλεισε με μικρά κέρδη 0,13%, στις 15.181,90 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ