• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Άλμα για χρυσό και πετρέλαιο έφερε η κρίση στη Μέση Ανατολή – Βουτιά 234 μονάδων για τον Dow Jones

    wall street


    Στον απόηχο της αεροπορικής επίθεσης των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και της αναταραχής που προκάλεσε στη Μέση Ανατολή ο θάνατος του Κασέμ Σουλεϊμανί κινήθηκε η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με ισχυρές απώλειες.

    Η επίθεση, που διατάχθηκε από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του Ιράν, το οποίο «ορκίστηκε» να προβεί σε αντίποινα και τις ΗΠΑ να προχωρούν σε ενίσχυση των στρατιωτικών τους δυνάμεων στη περιοχή. Η διεθνείς αγορές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Άλλωστε, η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή είχε άμεση επίπτωση στις αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού να εκτοξεύονται, ενώ αντίθετα οι μετοχές να βυθίζονται

    Ειδικότερα, το συμβόλαιο για το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 3,1% και έκλεισε στα 63,05 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κινηθεί νωρίτερα ακόμη και πάνω από τα 64 δολάρια. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 2,2%. Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο το αργό τύπου Brent,  παράδοσης Μαρτίου, σημείωσε άλμα 3,6% και έκλεισε στα 68,60 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως φτάσει έως και τα 69,50 δολάρια. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2,6%.

    Οι επενδυτές όπως ήταν φυσικό στράφηκαν με μανία προς τον χρυσό, με την τιμή του να σημειώνει άλμα 1,6% και να κλείνει στα 1.552,40 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο  +2,3%.

    Αντίθετα, με πτώση 0,81%  σημείωσε ο Dow Jones κλείνοντας στις 28.634,88 μονάδες, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της χθεσινής συνεδρίασης. Από τις 30 μετοχές του δείκτη, μόνο η United Technologies κατάφερε να σημειώσει άνοδο (+0,14%) ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Walgreens. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Dow (-2,47%)

    O S&P 500 έκλεισε στις 3.234,85 μονάδες με απώλειες -0,71% ενώ ο  Nasdaq στις 9.020,77 μονάδες με πτώση -0,79%



    ΣΧΟΛΙΑ