• Πολιτική

    Πηγές ΥΠΟΙΚ: Σε 10 μέρες θα βελτιωθούν οι όροι πρόσβασης των επιχειρήσεων στο διεθνές τραπεζικό σύστημα

    • Του Στ. Κ. Χαρίτου
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Σε δέκα μέρες θα έχουν αλλάξει οι όροι πρόσβασης των επιχειρήσεων στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, εφόσον η έκδοση της Τρίτης, 16/7 του επταετούς ομολόγου στεφθεί από επιτυχία.

    Αυτό τόνισε πηγή πολύ κοντά στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έκδοση του 7ετούς ομολόγου την οποία έχει αναλάβει ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να λειτουργήσει ως συνέχεια στην πετυχημένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας την περασμένη εβδομάδα, που το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 813 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 0,23% και την καλυμμένη ομολογία της Εθνικής που άντλησε 400 εκατ. ευρώ, αλλά είχαν μαζευτεί προσφορές 1,6 δισ. ευρώ.

    Στόχος είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες να αντλούν ρευστότητα όσο γίνεται φθηνότερα από τις αγορές, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα τοποθετηθούν στην 7ετή έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Η ίδια πηγή εκτίμησε πως το επιτόκιο δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 2,05%, όταν τώρα διαμορφώνονται στα επίπεδα του 1,85% (για τα επταετή πάντα).

    Σημειωτέον ότι η ίδια πηγή προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, – μετά τις προγραμματικές δηλώσεις- ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα διαπνέεται από πλήθος αναπτυξιακών διατάξεων. Διατάξεις, οι οποίες θα αφορούν πέρα από τις φοροαπαλλαγές που έχουν ανακοινωθεί, από το leasing των αυτοκινήτων μέχρι… τη χρυσή βίζα, χωρίς να δώσει, ωστόσο, περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Πριν τον κ. Ρέκλινγκ, ο κ. Σταϊκούρας είχε συνάντηση και με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πίτερ Ντόλμαν και πως αύριο θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται το ερχόμενο διήμερο σε ξενοδοχείο στο Λαγονήσι.



    ΣΧΟΛΙΑ