• ΑΓΟΡΕΣ

    Βασιλική Λαζαράκου: Η χρηματιστηριακή καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Αθήνα – Τα μάτια της αγοράς σε ΔΕΗ, Ιντρακάτ, ΜΟΗ, Ελλάκτωρ

    Βασιλική Λαζαράκου - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Η χρηματιστηριακή καρδιά της Ευρώπης χτυπάει σήμερα στην Αθήνα σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την πρόεδρο, Βασιλική Λαζαράκου, να συγκεντρώνει για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα τους προέδρους των τριών ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών.

    Πιο συγκεκριμένα τους Verena Ross, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), Petra Hielkema, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) και José Manuel Campa, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA).

    Στην ίδια εκδήλωση το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, αλλά και ο νέος πρόεδρος του Χ.Α., Γιάννος Κοντόπουλος.

    Το συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα επικεντρωθεί στις τρέχουσες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης από θεσμική και πρακτική άποψη, στις προκλήσεις και στις προοπτικές, καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα επίκαιρων ζητημάτων ESG που καλύπτουν στρατηγικές επιχειρηματικού μετασχηματισμού, θέματα χρηματοδότησης, συμμόρφωσης και ευρύτερα επενδυτικών επιλογών.

    Κι ενώ αυτά θα συμβαίνουν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το ενδιαφέρον της αγοράς θα είναι παράλληλα στραμμένο σε τέσσερις Γενικές Συνελεύσεις με παρασκήνιο και νόημα, που αναμένεται να λάβουν χώρα σήμερα και αύριο.

    ΔΕΗ και Ιντρακάτ σήμερα την ίδια ώρα, στις 10 το πρωί, πραγματοποιούν τις ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις τους και την επόμενη μέρα ακολουθούν οι συνελεύσεις της Μότορ Όιλ και της Ελλάκτωρ με μικρή ώρα διαφορά.

    Το ενδιαφέρον προφανές για την Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που υποχωρεί σχεδόν 43% από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου με την αγορά και ειδικά εκείνους που τοποθετήθηκαν στην αύξηση κεφαλαίου να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις εξηγήσεις της διοίκησης Στάσση, αλλά και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για να αλλάξει το κλίμα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γενική Συνέλευση της Ιντρακάτ, μετά τη φημολογία περί ενδιαφέροντος τόσο του εφοπλιστικού διδύμου που αποχώρησε προσφάτως από την Ελλάκτωρ, κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη, όσο και του επενδυτικού fund BC Partners.

    Η Ιντρακάτ έχει βάλει στόχο τα 2 GW στην επόμενη διετία θέτοντας σε εφαρμογή τον ενεργειακό της σχεδιασμό με την ανακοίνωση συνεργασίας με την Parkwind για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες.

    Αυτή τη στιγμή η Intrakat διαθέτει 100 MW αιολικών αδειοδοτημένα, 100 MW με οριστικούς όρους σύνδεσης και 500MW τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβαλλοντική αδειοδότηση και σε αναμονή για τους όρους σύνδεσης βρίσκονται 350ΜW φωτοβολταϊκά.

    Κι ενώ ήδη τρέχει η δημόσια πρόταση στην Ελλάκτωρ, ο Θύμιος Μπουλούτας αναμένεται να προσέλθει με άλλον αέρα στους μετόχους παλαιούς και νέους (οικογένεια Βαρδινογιάννη) μετά την επαναφορά του ομίλου σε θετικά EBITDA.

    Aντιστοίχως, στη συνέλευση της Μότορ Όιλ η αγορά αναμένεται να ακούσει τα σχέδια μετά την είσοδο στον κατασκευαστικό όμιλο και την απόκτηση του ενεργειακού του χαρτοφυλακίου που κατείχε η θυγατρική Άνεμος.

    Όσο κι αν η αγορά δείχνει να βρίσκεται σε τέλμα και μένουν ουσιαστικά δύο συνεδριάσεις πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου (το οποίο είναι το χειρότερο εδώ και 52 χρόνια για τις διεθνείς αγορές με πτώση πάνω από 18% για τον S&P), τα επιχειρηματικά νέα και οι εξελίξεις αναμένεται να κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασιλική Λαζαράκου: Επιστολή στην Κομισιόν για το ποιος πρέπει να κάνει τις αξιολογήσεις ESG των εισηγμένων

    Capital Economics: Τι φοβούνται και τι όχι οι αναδυόμενες αγορές

    Γιατί ο Γιάννος Κοντόπουλος σκέφτεται να μειώσει τις χρεώσεις παραμονής των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ