• ΑΓΟΡΕΣ

    Barclays: Γιατί παραμένει σκεπτική για μετοχές και ομόλογα

    Barclays


    Η Barclays και η ομάδα του Ajay Rajadhyaksha στις βασικές συστάσεις της είναι επιφυλακτική για τις αγορές.

    Στις ΗΠΑ, η πρόσφατη στροφή από τους κυκλικούς προς τους αμυντικούς και τους τεχνολογικούς κλάδους έχει αφήσει αυτούς τους κλάδους σε υψηλούς πολλαπλασιαστές. Εντός των κυκλικών κλάδων, είναι θετική στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, δεδομένων των υγιών ανεκτέλεστων έργων τους και των πλεονεκτημάτων σε όρους τιμής/κόστους από την ανάκαμψη μετά το COVID.

    «Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της κατανάλωσης αγαθών μας καθιστά αρνητικούς στους κλάδους μη βασικών καραναλωτικών αγαθών», εξηγούν οι αναλυτές. Εντός των αμυντικών, είναι θετικοί για την υγεία, δεδομένων των δίκαιων αποτιμήσεών τους. Η τεχνολογία είναι πιο συνυφασμένη με την πραγματική οικονομία από ποτέ σε έναν κόσμο μετά την πανδημία και το πρόσφατο ράλι έχει μετατρέψει τους αναλυτές του οίκου σε αρνητικούς για τον κλάδο.

    Παραμένουν θετικοί στην ποιότητα και αρνητικοί στην ανάπτυξη, δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

    Εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια στρατηγική, με αυξημένες θέσεις σε ορισμένες από τις αξίες/κυκλικές μετοχές (ενέργεια), τις αναπτυσσόμενες/αμυντικές μετοχές (τεχνολογία, βασικά αγαθά) και φθηνότερες αμυντικές μετοχές με τη μορφή μετοχών υψηλής ποιότητας/υψηλής απόδοσης, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να επηρεαστούν στις συχνές εναλλαγές που βιώνει η αγορά.

    Σε μια πραγματική ύφεση, η πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη S&P 500 είναι 190 δολάρια με πολλαπλασιαστή P/E 17 φορές. Αυτό θα τοποθετούσε την αξία του στο τέλος του έτους στις 3.230 μονάδες, δηλαδή μια πτώση της τάξης του 18%. Η τιμή-στόχος στο βασικό σενάριο για τον δείκτη S&P 500 δεν δίνει περιθώρια ανόδου στις 3.725 μονάδες.

    «Πρόσφατα μειώσαμε τις τράπεζες σε ίση απόδοση (market weight) δεδομένης της τοποθέτησης που εξακολουθούν να έχουν οι επενδυτές στον κλάδο, αλλά εξαιτίας των χειρότερων προοπτικών κερδών, δυσκολευόμαστε να δούμε ότι θα ανακτήσει τον ηγετικό ρόλο της αγοράς βραχυπρόθεσμα. Ολοκληρώνοντας τη στρατηγική, παραμένουμε σε μειωμένες θέσεις σε ένα μείγμα κυκλικών (βιομηχανικές επιχειρήσεις, ακίνητη περιουσία), και αμυντικών (τηλεπικοινωνίες και Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας)», εξηγεί η τράπεζα.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υπεραποδώσει φέτος, καθώς η επαναλειτουργία της Κίνας ωφελεί περισσότερο την περιοχή και ο κίνδυνος ύφεσης λόγω ενέργειας έχει υποχωρήσει. Αυτό φάνηκε στις ροές προς την περιοχή. “Συνεχίζουμε να εκτιμούμε την περιοχή και πιστεύουμε ότι η υπεραπόδοση μπορεί να συνεχιστεί. Ο στόχος μας για τις τιμές στο τέλος του έτους, που είναι 475 μονάδες στον δείκτη Euro Stoxx που υποδηλώνει μεσο-μονοψήφιο ποσοστό ανόδου μετά την πρόσφατη πτώση, απαιτεί ήπια επέκταση του P/E για να φτάσουμε εκεί, καθώς εξακολουθούμε να προβλέπουμε μια ήπια (-6%) ύφεση των κερδών το 2023”, εκτιμά η Barclays.

    «Στη ζώνη του ευρώ, θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι κλίνουν προς την κατεύθυνση της τιμολόγησης υψηλότερων τελικών επιτοκίων, ελλείψει περαιτέρω αξιοσημείωτης κλιμάκωσης των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τα σήματα σχετικά με τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, και τα αποφασιστικά σχόλια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού από τους ομιλητές της ΕΚΤ τον τελευταίο καιρό, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η τοποθέτηση στα ομόλογα σε ευρώ φαίνεται πολύ πιο καθαρή από ότι ήταν στις αρχές Μαρτίου, με πολλούς επενδυτές να έχουν σταματήσει τις πτωτικές συναλλαγές στο απότομο ράλι στο μέτωπο», καταλήγει η βρετανική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι έλεγαν οι ξένοι οίκοι πριν τις εκλογές του 2019, τι λένε τώρα – Από το «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άντεξε περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε» στο «οι τράπεζες και η οικονομία αντέχουν»

    Goldman Sachs: Ποιες μετοχές επιλέγει από την Ευρώπη – H εικόνα για τις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ