• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman-BofA: Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών για το 2023 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

    • Bloomberg

    (αριστερά) Milla Savova αναλύτρια BofA, (δεξιά) Sharon Bell, αναλύτρια Goldman Sachs


    Το ισχυρό ράλι που έχουν πραγματοποιήσει φέτος οι ευρωπαϊκές μετοχές αφήνει περιορισμένο περιθώριο για περισσότερα κέρδη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Ο δείκτης Stoxx 600, που σημείωσε το καλύτερο ξεκίνημα έτους, θα κλείσει το 2023 στις 452 μονάδες, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 19 αναλυτών που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg. Τα επίπεδα αυτά υποδηλώνουν πτώση 1,2% από το κλείσιμο της Τετάρτης.

    Μάλιστα, αυτό ισχύει παρά το γεγονός ότι αρκετές επενδυτικές τράπεζες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους μετά τη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Goldman Sachs και της Barclays.

    «Αν και έχουμε αυξήσει τις τιμές στόχους μας, εξακολουθούμε να περιμένουμε μόνο χαμηλές αποδόσεις», δήλωσε η αναλύτρια μετοχών της Goldman, Sharon Bell, η οποία αυτόν τον μήνα αύξησε την πρόβλεψή της για τον δείκτη στις 465 μονάδες από 450. Με τους κινδύνους για τις μετοχές να παραμένουν υψηλοί και τα κέρδη να αποδυναμώνονται περαιτέρω, τα ομόλογα και τα μετρητά είναι σαφείς εναλλακτικές, επισήμανε.

    No More Upside Seen for Stoxx 600 This Year | Strategists stay cautious on European equity returns for 2023
    Οι στρατηγικοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις αποδόσεις ευρωπαϊκών μετοχών για το 2023

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις τον Ιανουάριο, με τον Stoxx 600 να σκαρφαλώνει περίπου 7% αυξάνοντας τις αποδόσεις σχεδόν στο 19% από το χαμηλό της 29ης Σεπτεμβρίου, και ξεπερνώντας τις ΗΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε τοπικά νομίσματα.

    Οι κυκλικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων αυτών του κλάδου λιανικής, των ταξιδιών, των τραπεζών και της τεχνολογίας οδήγησαν στο ράλι, το οποίο πυροδότησε το ταχύτερο από το αναμενόμενο άνοιγμα στην Κίνα, η αποφυγή μιας βαθύτερης ενεργειακής κρίσης και οι  ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

    Επιπλέον, η οικονομία διατηρείται σε καλύτερα από το αναμενόμενο επίπεδα, με λιγότερους οικονομολόγους να προβλέπουν τώρα ύφεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κέρδη ενδέχεται να μειωθούν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

    Ο αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau, αύξησε αυτή την εβδομάδα τον στόχο για τον Stoxx 600 σε 475 από 450 μονάδες στο τέλος του έτους, υποδηλώνοντας περίπου 5% περαιτέρω άνοδο για το υπόλοιπο του 2023, ενώ προβλέπει πιο μέτρια πτώση 6% στα ευρωπαϊκά κέρδη φέτος από την πτώση 12% που είχε προβλέψει προηγουμένως.

    Earnings Cuts Set to Weigh on Stocks | Gap between share prices and profit forecasts is closing
    Το χάσμα μεταξύ των τιμών των μετοχών και των προβλέψεων για τα κέρδη κλείνει

    Για την αναλύτρια της Bank of America, Milla Savova, το ράλι στην Ευρώπη αψήφησε τη συρρικνούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο κινούνται σε επίπεδα ύφεσης.

    Σε περίπτωση που οι οικονομίες αποδυναμωθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της BofA, η Savova βλέπει τον Stoxx 600 να υποχωρεί περίπου 20% στις 365 μονάδες στα μέσα του έτους. Ωστόσο, αναμένει η ανάκαμψη στην ανάπτυξη να τροφοδοτήσει αντίστοιχα μια ανάκαμψη στις 430 μονάδες έως το τέλος του έτους.

    Το εύρος των προβλέψεων διευρύνθηκε από τον περασμένο μήνα, με την ZKB να διατυπώνει τον πιο αισιόδοξο στόχο των 510 μονάδων, υποδηλώνοντας σχεδόν 12% άνοδο από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η TFS Derivatives έχει την πιο απαισιόδοξη άποψη στις 380 μονάδες, που αντιπροσωπεύει πτώση 17%.

    Shrugging Aside the Data | European cyclicals outperform defensives despite softening activity
    Οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές ξεπερνούν τις αμυντικές σε επιδόσεις παρά την ήπια δραστηριότητα

    Οι επενδυτές παραμένουν επίσης επιφυλακτικοί. Σύμφωνα με την έρευνα Ιανουαρίου της BofA για τους Ευρωπαίους fund managers, η πλειονότητα εξ αυτών πιστεύει ότι η αγορά δεν έχει υποχωρήσει ακόμη στο χαμηλότερο επίπεδο, με το 73% των ερωτηθέντων να αναμένει νέο χαμηλό ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Μόνο το 5% βλέπει περισσότερα ανοδικά περιθώρια από το άνοιγμα της Κίνας και την εξασθένιση της ενεργειακής κρίσης.

    Η εικόνα είναι πιο φωτεινή μακροπρόθεσμα, με το 70% των ερωτηθέντων να βλέπει άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, από 58% τον προηγούμενο μήνα.

    Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS Group, Gerry Fowler, έχει στόχο στο τέλος του έτους τις 410 μονάδες για τον Stoxx 600, υποδηλώνοντας περίπου 10% πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα, με βάση τις προσδοκίες για πτώση των κερδών. Ωστόσο, βλέπει λίγο φως στην άκρη του τούνελ.

    «Πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις είναι ήδη στο σωστό επίπεδο, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ενδεχόμενο ανόδου εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να αποχωρούν από τις ΗΠΑ, καθώς η ηγετική της θέση στην οικονομική ανάπτυξη μετατοπίζεται στον υπόλοιπο κόσμο», υποστήριξε ο Fowler.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Οι 10 «χρησμοί» για το 2023 σε οικονομία και αγορές

    Goldman Sachs: Η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση

    Τι αναμένουν οι αναλυτές για τις αγορές το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ