• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Πώς θα μοιάζει η επόμενη ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Τα τέσσερα σενάρια

    Ο αναλυτής της UBS Arend Kapteyn

    Ο αναλυτής της UBS Arend Kapteyn


    Η UBS και ο αναλυτής Arend Kapteyn εξετάζουν τα πιο πιθανά σενάρια ύφεσης για ΗΠΑ και Ευρώπη, συγκρίνουν το βάθος και τη διάρκειά τους με άλλες υφέσεις και ταυτόχρονα αναλύουν τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά.

    Στο 30% οι πιθανότητες ύφεσης για την Ευρώπη

    «Ο κίνδυνος ύφεσης για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη αυξάνεται. Με τα επιμέρους στοιχεία του Ιουνίου στις ΗΠΑ, οι πιθανότητες ύφεσης έχουν πλέον αυξηθεί περαιτέρω, στο 96%, αφού εκτοξεύθηκαν από 11% τον Απρίλιο σε 89% τον Μάιο. Για την Ευρώπη, η πιθανότητα ύφεσης είναι στο 30%, εξηγεί ο Kapteyn.

    Το πρώτο σενάριο

    Το πρώτο σενάριο είναι η ύφεση εξαιτίας των καταναλωτών. «Σε αυτό το σενάριο, η ζήτηση για υπηρεσίες και οι αποταμιεύσεις διαλύονται και η κατανάλωση ευθυγραμμίζεται με την αρνητική αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος. Το ΑΕΠ συρρικνώνεται για 6-8 μήνες και μετατοπίζεται κατά 0,5-0,7% χαμηλότερα στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη.

    Η ρηχή αυτή ύφεση επιδρά στον δείκτη S&P500 με μέση πτώση μόλις 11% και η αγορά έχει συνήθως «δει τα χαμηλά της» 4 μήνες από την έναρξη της ύφεσης.

    Καθώς η Fed μειώνει ξανά το επιτόκια στο μηδέν, βλέπουμε ότι οι μετοχές των ΗΠΑ θα επωφεληθούν δυσανάλογα περισσότερο από άλλες περιοχές το 2023. Βλέπουμε τον δείκτη S&P 500 να κλείνει το 2023 υψηλότερα στις 4.500 μονάδες σε αυτό το σενάριο από ό,τι στο βασικό μας σενάριο για 4.400 μονάδες. Η έλλειψη σημαντικής αλλαγής πολιτικής από την ΕΚΤ συνεπάγεται ότι ο Stoxx 600 δεν απολαμβάνει τα ίδια οφέλη», διευκρινίζει η ομάδα ανάλυσης του Kapteyn.

    Tο δεύτερο σενάριο

    Στο δεύτερο σενάριο η Fed και η ΕΚΤ περιστέλλουν περισσότερο την πολιτική τους. «Σε αυτό το σενάριο, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ σφίγγουν κατά 100 μ.β. περισσότερο τα επιτόκια από αυτό που πιστεύει η αγορά.

    Η υπερβολική σύσφιξη της πολιτικής οδηγεί σε σημαντική πτώση των κερδών που θα πρέπει να προκαλέσει την πτώση του δείκτη S&P 500 στις 3.100 μονάδες έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, πριν ανακάμψει στις 3.900 μονάδες έως το τέλος του 2023.

    Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα για τον δείκτη S&P 500 από όλα τα σενάρια. Ο δείκτης Stoxx 600 ακολουθεί με παρόμοιο βηματισμό, με πυθμένα στις 330 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2023 πριν ανακάμψει στις 410 μονάδες έως το τέλος του 2023», εκτιμά η UBS.

    Το σενάριο 3α

    Το σενάριο 3α είναι μια εθελοντική κατανομή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Σε αυτό το σενάριο, η Ευρώπη αρχίζει προληπτικά να τιμολογεί την ενέργεια για να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου. Το φτωχό μείγμα ανάπτυξης-πληθωρισμού της Ευρώπης προκαλεί περαιτέρω πτώση του δείκτη Stoxx 600 κατά 15%, ακόμη και όταν ο S&P 500 σημειώνει μέτρια ανάκαμψη.

    Ο δείκτη Stoxx 600 μειώνεται στις 350 μονάδες στο τέλος του 2022 και επιστρέφει στις 430 μονάδες στο τέλος του 2023, πολύ κάτω από το βασικό επίπεδο του 2022.

    Ο S&P 500 βρίσκεται στις 4.000 μονάδες στο τέλος του 2022 και στις 4.350 μονάδες στο τέλος του 2023, όχι πολύ μακριά από το βασικό επίπεδο και στα δύο έτη», επισημαίνει η τράπεζα.

    Το σενάριο 3β

    Το σενάριο 3β προβλέπει ότι Ρωσία διακόπτει όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Εάν η Ρωσία σταματήσει όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη (6% της συνολικής ευρωπαϊκής κατανάλωσης ενέργειας), αναμένεται πτώση 4 ποσοστιαίων μονάδων στο επίπεδο του ΑΕΠ.

    Οι ήδη αυξημένες στασιμοπληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη επιδεινώνονται σημαντικά, καθιστώντας αυτό το σενάριο το πιο δυσμενές για τον δείκτη Stoxx 600, πιέζοντας τον χαμηλότερα κατά περισσότερο από 20% στις 325 μονάδες στο τέλος του έτους.

    Τα κέρδη διολισθαίνουν περισσότερο από 15% και οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης επίσης συρρικνώνονται χαμηλότερα από 12 φορές τα κέρδη. Το 2023 ολοκληρώνεται στις 400 μονάδες, ελαφρώς κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Ο S&P500 αδυνατεί να αγνοήσει αυτή την ύφεση και κινείται επίσης χαμηλότερα προς τις 3.500 μονάδες πριν ανακάμψει γρήγορα το 2023.

    Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διολισθαίνει απότομα προς το 0,90 σε σχέση με το δολάριο και οι αποδόσεις των γερμανικών Bunds επιστρέφουν στο 0 και τα spreads των ιταλικών ομολόγων αυξάνονται σχεδόν στις 400 μονάδες βάσης προς το τέλος του 2022, προτού σημειώσουν μια μέτρια ανάκαμψη το 2023», καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης

    UBS: Οι τιμές στόχοι σε μετοχές και ομόλογα υπό το φόβο της ύφεσης

    Οι μύθοι της bear market και οι προβλέψεις των Blackrock, Morgan Stanley και Citi
    Goldman Sachs: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα» για την ΕΚΤ με τα επιτόκια και το αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ