• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα» για την ΕΚΤ με τα επιτόκια και το αέριο


    Δεδομένης της περαιτέρω μείωσης των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, βλέπουμε τώρα την Ευρωζώνη στα όρια της ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο και αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί πάνω από το 10% τον Σεπτέμβριο.

    Οι κίνδυνοι εστιάζονται στην  απότομη συρρίκνωση και ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό, εάν σταματήσουν εντελώς οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου.

    Οι ελλείψεις στην προμήθεια φυσικού αερίου -όπως και τα πετρελαϊκά σοκ του 1970- θέτουν ένα δύσκολο δίλημμα για την ΕΚΤ με την αδύναμη ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό» συμπεραίνει o αναλυτής της Goldman Sachs, Alexandre Stott στην πιο πρόσφατη αποτίμηση για την κατάσταση στην Ευρώπη και το φυσικό αέριο.

    Ως εκ τούτου, η τράπεζα αφήνει αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την πορεία του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ , η οποία περιλαμβάνει αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο, αυξήσεις κατά 50 μ.β. το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο για τελικό επιτόκιο 1,75%.

    Οι οικονομικές αρχές υποδηλώνουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει (1) να εξετάσει τα τελευταία ζητήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο και να προχωρήσει στην προγραμματισμένη ομαλοποίηση της πολιτικής, δεδομένου ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός σταθεροποιείται- αλλά (2) να επιβραδύνει την έξοδο από την πολιτική αν η εμπιστοσύνη και η ζήτηση αποδυναμωθούν σημαντικά- και (3) να αυξήσει ταχύτερα τις αυξήσεις αν εμφανιστούν ισχυρές δευτερογενείς επιδράσεις παρά την ασθενέστερη ανάπτυξη, εξηγούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

    Αυτό το trade-off ήταν ιδιαίτερα έντονο στη δεκαετία του 1970, όταν τα πετρελαϊκά σοκ ώθησαν τον πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων,παρά τη βαθιά ύφεση.

    «Το σημερινό επεισόδιο εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τη δεκαετία του 1970, συμπεριλαμβανομένης της απότομης αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, του υψηλού πληθωρισμού και της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, βλέπουμε σημαντικές διαφορές, όπως η παγίωσης των πληθωριστικών προσδοκιών  ο χαμηλότερος κίνδυνος σπειροειδούς αύξησης των μισθών-τιμών, η ασθενέστερη εμπιστοσύνη και οι πιο έντονοι κρατικοί κίνδυνοι» επισημαίνει η τράπεζα.

    Ο ομοιότητες αυτές ιστορικά υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, αλλά υποδεικνύει ταυτοχρόνως τον  περιορισμένο κίνδυνο να χρειαστεί η ΕΚΤ να επιταχύνει τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων ως απάντηση σε περαιτέρω ελλείψεις φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος εμπιστοσύνης και κρατικού στρες φαίνεται τώρα υψηλότερος, επισημαίνοντας την πιθανότητα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να χρειαστεί να επιβραδύνει (ή ακόμη και να σταματήσει) τον κύκλο αυξήσεων αν οι ελλείψεις φυσικού αερίου ωθήσουν τη ζώνη του ευρώ σε απότομη ύφεση.

    Goldman Sachs: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την ΕΚΤ με τα επιτόκια και το αέριο

    «Μια ταχύτερη συσσώρευση επιδράσεων δεύτερου γύρου και μια περαιτέρω απότομη υποτίμηση του ευρώ θα μπορούσαν να συνεπάγονται ταχύτερη σύσφιξη, το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου διαστρεβλώνει τους κινδύνους για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ χαμηλότερα», εξηγεί η τράπεζα.

    «Πιστεύουμε ότι το εμπόδιο για την ΕΚΤ να μην αυξήσει τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο είναι υψηλό, εντούτοις θα επιδιώκαμε έναν πιο αργό ρυθμό αυξήσεων σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου και εξασθένησης της εμπιστοσύνης, με παύση το τέταρτο τρίμηνο και χαμηλότερο τελικό επιτόκιο 0,75%. Ο σταθμισμένος ως προς τις πιθανότητες μέσος όρος των σεναρίων μας υποδεικνύει ένα τελικό επιτόκιο περίπου 1,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ελαφρώς πάνω από την τιμολόγηση της αγοράς, αλλά κάτω από την βασική πρότυπη πρόβλεψή μας», καταλήγει η τράπεζα Goldman Sachs.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Αυξάνεται στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη λόγω του φυσικού αερίου

    Citi: Τα τρία σενάρια για το φυσικό αέριο και πόσο πιθανά είναι τα δελτία διανομής στην Ευρώπη

    Έκλεισε ο Nord Stream 1: Αγωνία για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ