• ΑΓΟΡΕΣ

    Τραπεζίτες: Φερθείτε φυσιολογικά, χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός


    Με τον coronavirus να έχει «κτυπήσει» και τις τραπεζικές μετοχές, στελέχη των ελληνικών τραπεζών συνιστούν ψυχραιμία και σημειώνουν πως πρόκειται για μία «αψυχολόγητη παγκόσμια αντίδραση».

    Επιφυλακτικότητα εκ μέρους των επενδυτών, αναμονή των αγορών για την εξέλιξη του ιού, αλλά και έντονη ανασφάλεια στις κοινωνίες  είναι τα κύρια χαρακτηριστικά από την εξέλιξη της νόσου, αναφέρουν και συμπληρώνουν πως για το λόγους αυτούς οι αντιδράσεις είναι αψυχολόγητες.

    Ο τραπεζικός κλάδος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πλήττεται καθώς ο ιός επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και  παρεμποδίζει την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών.

    Οι τράπεζες λοιπόν βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες από τη μείωση του διεθνούς εμπορίου. Από τον περιορισμό του κάθε είδους συναλλαγών. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει σειρά project, τα οποία αφορούν τόσο την μείωση των «κόκκινων» δανείων, όσο και την αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις και τα  νοικοκυριά.

    Ωστόσο τα σχέδια τους αυτά «κινδυνεύουν» από τον κορονοϊό. Ήδη, μεγάλες εταιρείες διεθνώς, όπως και  ελληνικές τράπεζες,  έχουν εκδώσει notes για αναστολή των ταξιδιών. Αυτό σημαίνει λιγότερες επαφές με ξένους επενδυτές, την ώρα που οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει μεγάλες τιτλοποιήσεις καθυστερούμενων δανείων. Βέβαια οι συναντήσεις με τους επενδυτές δεν ακυρώνονται, απλά πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιασκέψεων.

    Ο κορονοϊός, λέει στο mononews.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος,  επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, όλες τις  κοινωνίες και οι αγορές  αντιδρούν αψυχολόγητα.

    Διότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με αυξανόμενη δυναμική και με επιπτώσεις που προς το παρόν δεν μπορούν να μετρηθούν.

    Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί μέχρι να υποχωρήσει ο ιός και να φύγει ο φόβος. Όμως ουδείς γνωρίζει πότε θα υπάρξει ύφεση του φαινομένου, με αποτέλεσμα  ανάμεσα στα «θύματα» του, συνεχίζει ο τραπεζίτης, να είναι και τα πιστωτικά ιδρύματα, οι αεροπορικές εταιρείες που σταματούν δρομολόγια, ο  τουρισμός καθώς περιορίζονται τα ταξίδια. Για την  χώρα μας εν προκειμένω μία υστέρηση στις αφίξεις τουριστών θα «κτυπήσει» και τα  τουριστικά έσοδα και θα είναι μικρότερη συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στον προϋπολογισμό.

    Προς το παρόν παγκοσμίως η αγωνία για τον κορονοϊό βαίνει αυξανόμενη. Μάλιστα η Citi σε πρόσφατη  έκθεση της «έτρεξε» τέσσερα διαφορετικά σενάρια για τον coronavirus  και τις επιπτώσεις του στους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας.

    Το αισιόδοξο σενάριο έχει βγει ήδη  off, καθώς  έβλεπε ολοκλήρωση της επιδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με το βασικό σενάριο στο τέλος Μαρτίου η νόσος θα απολέσει τη δυναμική πανδημίας.

    Στο δυσμενές σενάριο  ο ιός θα έχει υποχωρήσει στα τέλη Ιουνίου.

    Υπάρχει όμως και το σενάριο «εφιάλτης»  σύμφωνα με το οποίο ο κορονοϊός δεν θα έχει ελεγχθεί μέχρι το τέλος του 2020. Και οι συνέπειες του στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι επίσης εφιαλτικές, χωρίς να μπορούν να υπολογισθούν προσώρας…



    ΣΧΟΛΙΑ