• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζες: Η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων μόλις ξεκίνησε, μπαίνουν οι νέες μετοχές της Alpha

    Τράπεζες Η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων μόλις ξεκίνησε, μπαίνουν οι νέες μετοχές της Alpha

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Το πρωί μπαίνουν οι νέες μετοχές της Alpha Bank και η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας εκτινάσσεται στα… 2,5 δισ. ευρώ. Κάτω από την Eurobank των 3,1 δισ. ευρώ και πάνω από την Εθνική των 2,150 δισ. ευρώ. Και πλέον η συζήτηση περνάει στο αν η Εθνική θα κάνει τη διαφορά και θα πλασαριστεί επίσης στον MSCI στην τριμηνιαία αναθεώρηση της 11ης Αυγούστου ή στις 11 Νοεμβρίου που είναι η εξαμηνιαία.

    Το μοναδικό «αγκάθι» στην κεφαλαιοποίηση της Εθνικής είναι ότι δεν πληροί έναν από τους όρους υπαγωγής της Morgan Stanley για υπαγωγή στους δείκτες, αυτόν του free float, ο οποίος έχει να κάνει με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή λίγο πάνω από 40%. Η υπαγωγή της στον MSCI θα μπορούσε να γίνει οριακά, αφού το κριτήριο είναι πάνω από 1 δισ. δολ. καθαρή κεφαλαιοποίηση χωρίς τα ποσοστά των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων μετοχών.

    Μία μέρα μετά, την Τετάρτη 14/7 οι μετοχές της Alpha και τυπικά υπάγονται στον MSCI, πυροδοτώντας εντολές αγορών της τάξης των 185 εκατ. ευρώ. Η Alpha μετά από 14 μήνες επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία, μαζί με τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, την Eurobank και το Jumbo.

    H Βeta Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι το κλείσιμο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο προς την τραπεζική κανονικότητα, την επιστροφή των τραπεζών στην αύξηση των εσόδων τους μέσα από αμιγώς οργανικές δράσεις απαλλαγμένες από το βάρος των προβλέψεων και των υψηλών NPEs.

    Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να συγχωνευτεί η Eurobank με την Grivalia, να θυσιαστούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς και να γίνουν δύο απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα.

    Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να δίνουν πλέον άλλη δυναμική στις τράπεζες, είχαν ωστόσο το τίμημα τους καθώς έχουν τραβήξει κεφάλαια από την Αγορά η οποία φαίνεται να χρειάζεται χρόνο και ειδήσεις για να ξαναβρεί ρυθμό.

    Σημειωτέον ότι, από την αρχή του χρόνου, η Eurobank εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με άνοδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ, με σχεδόν 45%. Σημειώνεται ότι το ίδιο διάστημα η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ εκδίδοντας senior preferred ομόλογο.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα ρεκόρ στη Wall Street, άγγιξε τις 35.000 μονάδες ο Dow Jones – H «Black Widow» εκτόξευσε τη Disney

    Ομόλογο ΔΕΗ: Με ενδεικτικό επιτόκιο 3,75% άνοιξε το βιβλίο προσφορών

    AXIA Ventures: Νέα εποχή ανάπτυξης για την Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ