• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκικό «σφυροκόπημα» στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας – Νέα άνοδος στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου

    • NewsRoom


    Ισχυρές πιέσεις, τις ισχυρότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, δέχονται τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, καθώς η νομισματική κρίση στην Τουρκία έχει αναζωπυρώσει για τα καλά τον φόβο να προκληθεί ντόμινο στην περιοχή που θα πλήξει κυρίως τα πιο επισφαλή επενδυτικά προϊόντα.

    Η απόδοση του διετούς τίτλου του ιταλικού Δημοσίου ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ημερών, την ώρα που οι μετοχές δέχονταν πιέσεις σε όλο τον κόσμο, μετά τις βαριές απώλειες, άνω του 28%, που έχει καταγράψει η τουρκική λίρα αυτόν το μήνα.

    Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού Bund ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο.

    «Είναι απλά μια προσπάθεια αναζήτησης ασφάλειας, με τις περιφερειακές αγορές και ιδίως τους βραχυπρόθεσμους ιταλικούς τίτλους να πλήττονται σχετικά περισσότερο», ανέφερε ο Martin van Vliet, υπεύθυνος στρατηγικής στην ING Groep NV.

    Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα ιταλικά κρατικά ομόλογα δέχονται επίσης πιέσεις και από την ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης της χώρας στο μέτωπο των δαπανών.

    Η απόδοση των 2ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων έφτασε να ενισχύεται έως και κατά 18 μονάδες βάσης, στο 1,34%, ενώ εκείνη των 10ετών ενισχυόταν κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 3,07%.

    Συγκριτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου σημείωνε άνοδο στο 4,26%, ενισχυμένη κατά 0,80% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου. Η απόδοση στα 5ετή βρισκόταν στο 3,302% με άνοδο 1,51% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου επίσης, ενώ η απόδοση των 7ετών ενισχυόταν στο 3,81% από 3,752%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επί ξηρού ακμής η τουρκική λίρα: Κατρακύλα με το «καλημέρα» στην Ασία, οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ