• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκία: Σε νέα μείωση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα

    • NewsRoom


    Στην όγδοη μείωση του βασικού της επιτοκίου, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την τουρκική οικονομία και να δώσει ώθηση στις πιστώσεις, στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, αποφάσισε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, στο 8,75%, από 9,75%.

    Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ μια σημαντική μειοψηφία σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ανέμενε μια πιο αποφασιστική κίνηση της τάξης του 1%, όπως και τελικώς συνέβη, χωρίς να λείπουν βέβαια και εκείνοι οι οποίοι προέβλεπαν διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

    Ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχει εκθέσει την τουρκική λίρα σε ένα κύμα παγκόσμιου sell-off, με τα επιτόκια της Τουρκίας, προσαρμοσμένα με βάση τον πληθωρισμό, να είναι αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα αρνητικά και από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

    Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, την ίδια ώρα, μειώνονται επικίνδυνα, λόγω των παρεμβάσεων των κρατικών τραπεζών για τη στήριξη της λίρας.

    Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 11,86% τον Μάρτιο, καθώς η σταδιακή (μέχρι τότε) υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου παρείχε μια σχετική ανακούφιση. Τον Οκτώβριο του 2018, ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό 15ετίας, ξεπερνώντας το 25%. Πλέον η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 8,5% στα τέλη του τρέχοντος έτους.

    Οι πιέσεις για τη λίρα είναι συνεχείς. Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,27% έναντι του δολαρίου, στις 6,9989 λίρες ανά δολάριο. Η τουρκική λίρα μετρά απώλειες σχεδόν 15% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2020 και πλησιάζει επικίνδυνα στο όριο των 7 λιρών ανά δολάριο.



    ΣΧΟΛΙΑ