• ΑΓΟΡΕΣ

    Το παράδοξο της Wall Street: Τα κέρδη συρρικνώνονται, αλλά οι μετοχές παραμένουν ακριβές

    Wall Street


    Οι αναλυτές της Wall Street, μεταξύ των οποίων αυτοί των Goldman Sachs και Morgan Stanley, «τρέχουν» να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τα εταιρικά κέρδη, θεωρώντας πλέον δεδομένη τη χαμηλότερη επίδοση στα επόμενα τρίμηνα.

    Κι ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, οι εταιρείες βλέπουν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν. Netflix και Twitter είδαν τις τελευταίες ημέρες τις μετοχές τους να κάνουν ράλι, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές αναθεωρούν προς τα κάτω τα αποτελέσματα των κερδών τους.

    Οι μετοχές του Netflix, για παράδειγμα, σημείωσαν άνοδο 30% αυτό το τρίμηνο, αφού η εταιρεία streaming παρουσίασε σχέδια για τον περιορισμό της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης και την έναρξη μίας νέας πλατφόρμας που θα υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Η αναλογία τιμής προς κέρδη έχει εκτιναχθεί σχεδόν 50%.

    Οι μετοχές παραμένουν ακόμα ακριβές;

    Η Wall Street χρησιμοποιεί συχνά την αναλογία της τιμής της μετοχής μιας εταιρείας προς τα κέρδη της ως μετρητή για το αν μια μετοχή είναι φθηνή ή υπερτιμημένη. Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση, η αγορά στο σύνολό της ήταν ιδιαίτερα ακριβή τα τελευταία δύο χρόνια, όταν η εύκολη νομισματική πολιτική ώθησε τους σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε δεκάδες νέα υψηλά.

    Κι ενώ αυτό το περιβάλλον πλέον δεν μπορεί να υποστηριχθεί, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τον πληθωρισμό-ρεκόρ, η αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, παραμένει «ακριβή» παρά το εξοντωτικό sell-off των προηγούμενων μηνών.

    «Είναι δύσκολο να πούμε τώρα ότι η αγορά είναι «φθηνή», ανέφερε ο Rob Haworth, αναλυτής στην U.S. Bank.

    O αναλυτής του fund Horizon Investments, Ronald Saba, σημείωσε ότι πλέον δεν πρέπει να εστιάζει κάποιος μόνο στην ανάπτυξη μιας εταιρείας αλλά και στο τι ακριβώς πληρώνει. «Οι τιμές των μετοχών θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, ειδικά σ’ ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της οικονομίας», ανέφερε.

    Εκτός από το Netflix, οι αναλυτές έχουν περιορίσει στο μισό τις εκτιμήσεις τους για την εταιρεία Bath & Body Works, που βρίσκεται στον S&P 500. Αντίθετα, η μετοχή της ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία με ράλι 39%.

    Το Twitter που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Elon Musk με τους αναλυτές να έχουν πολύ χαμηλές προσδοκίες, βλέπει την μετοχή του να ανεβαίνει κατά 14%.

    Morgan Stanley-Goldman Sachs: Το καλύτερο μέρος του ράλι τελείωσε

    Ο Michael Wilson της Morgan Stanley επιμένει στην άποψη που έχει αναφέρει εδώ κι ένα μήνα, ότι πρόκειται για ένα ράλι εν μέσω bear market.

    «Το καλύτερο μέρος του ράλι τελείωσε», προειδοποιεί και προβλέπει συρρίκνωση των εταιρικών κερδών και για το επόμενο έτος.

    Η αισιοδοξία που έχει πλημμυρίσει τους επενδυτές, κάνει τους αναλυτές ακόμα πιο επιφυλακτικούς, με τον Wilson να εξηγεί ότι «ενώ οι τιμές προς τον τελικό καταναλωτή εξακολουθούν να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό, οι τιμές για τους παραγωγούς αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό».

    Σύμφωνος είναι και ο David Kostin της Goldman Sachs, o οποίος βλέπει συρρίκνωση στα κέρδη σε όλους τους τομείς, με πρώτους τους κλάδους υλικών, ενέργειας και υγειονομικής περίθαλψης.

    «Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα», ανέφερε ο Wilson, ενώ αντίθετα η JP Morgan διαφοροποιείται από τους απαισιόδοξους επιμένοντας σε σημείωμά της τη Δευτέρα ότι η ανταμοιβή για τους επενδυτές «δεν είναι καθόλου κακή».

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: H κρατική ενίσχυση θα περιορίσει την ύφεση στην Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ