• ΑΓΟΡΕΣ

    «Blackout» στις αμερικανικές μετοχές


    O μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών μετοχών, στη bull αγορά που διανύσαμε, δεν ήταν ιδιώτες, ούτε μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, αλλά οι ίδιες οι εισηγμένες εταιρείες. Η Apple αγόρασε  μετοχές της, ύψους 43,5 δισ. δολαρίων, κατά το πρώτο εξάμηνο, το μεγαλύτερο στην ιστορία όλων των εποχών, σύμφωνα με τον Howard Silverblatt, της S.& P. Dow Jones Indices.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει συνολικό πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών για το τρέχον έτος ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ενώ το συνολικό ποσό αγοράς ιδίων μετοχών από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης αγγίζει τα 4,3 τρισ. δολάρια (!) σύμφωνα με τα στοιχεία της Yardeni Research.

    Από το 1 τρισ. δολάρια υπολογίζεται ότι απομένουν άλλα 350 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, για buybacks. Με τους δείκτες S&P 500 και Dow Jones να έχουν υποχωρήσει άνω του 4% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, γιατί οι εταιρείες δεν ενεργοποίησαν τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών (buybacks);

    Για ένα ποσοστό των traders στη Wall Street, η πτώση των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα δικαιολογείται και από την περίοδο blackout που έχουν εισέλθει οι αμερικανικές εταιρείες.

    Τι είναι η περίοδος blackout;

    Η περίoδος blackout αναφέρεται στην περίοδο όπου οι υπάλληλοι ή και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μίας εισηγμένης απαγορεύεται να αγοράσουν και να πουλήσουν μετοχές της εταιρείας καθώς ενδέχεται να κατέχουν προνομιακή πληροφόρηση  η οποία δεν είναι διαθέσιμη στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Ξεκινά από την περίοδο που ολοκληρώνεται το τρίμηνο και συνήθως διαρκεί μέχρι και δύο μέρες αφότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στην αγορά.

    Το sell-off του Φεβρουαρίου συνέπεσε πάλι με την blackout περίοδο για τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Αν τα buybacks είναι ένα σημαντικός συνένοχος της ανόδου των αμερικανικών αγορών, πολλοί περιμένουν ένα rebound σύντομα.

    Χαρακτηριστικά, η Wells Fargo, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου την Παρασκευή. Η Τράπεζα τρέχει ένα από τα πιο επιθετικά προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών, αγγίζοντας τα 7 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο. Με αφορμή το blackout, o αναλυτής  Scott Siefers ρώτησε τον οικονομικό διευθυντή της Wells Fargo, John Shrewsberry, πότε η εταιρεία θα επανεκκινήσει το πρόγραμμα ιδίων μετοχών. Όπως αναφέρει το CNN, ο τελευταίος απάντησε «τη Δευτέρα».

     



    ΣΧΟΛΙΑ