• ΑΓΟΡΕΣ

    Όλη η αλήθεια για τα πακέτα στην Εθνική και την Eurobank – Θα ακολουθήσουν κι άλλα;

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Νέα σενάρια κατακλύζουν την αγορά ως προς τις κινήσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών.

    Η βροχή των πακέτων κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank -και μάλιστα σε discount την ώρα που εξελίσσονταν οι συναλλαγές- προκάλεσε έντονη ανησυχία για μείωση θέσεων. Αυτή ήταν, όμως, η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά δείχνει ότι οι θέσεις αυτές αντικαταστάθηκαν. Υπήρχε δηλαδή συμφωνία, και εν προκειμένω της JP Morgan, η οποία, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, λειτούργησε ως broker, αναλαμβάνοντας να βρει αγοραστή για λογαριασμό του fund που πούλησε.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για περισσότερους από δύο αγοραστές στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πέντε λεπτά πριν από το πέρας των συναλλαγών την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μία ακόμα προσυμφωνημένη πράξη, 4,9 εκατ. τεμαχίων, στα 0,841 ευρώ, όσο και η τιμή κλεισίματος. Με βάση την τιμή κλεισίματος δε, προκύπτει ότι τα πακέτα έγιναν τελικά σε  premium.

    Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 2,83 ευρώ και τα πακέτα της έγιναν μεταξύ 2,84- 2,90 ευρώ. Για τη Eurobank, που έκλεισε στα 0,8410 ευρώ, προκύπτει ότι τα πακέτα έγιναν μεταξύ 0,84-0,875 ευρώ.

    Τόσο τραπεζικές όσο και χρηματιστηριακές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το mononews.gr κάνουν λόγο για κινήσεις μεταξύ θεσμικών επενδυτών. Η διαφορά είναι ότι οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έγιναν από έναν και μόνο broker και την ίδια ημέρα. Ημέρα κατά την οποία, γεωπολιτικά, το θερμόμετρο βρισκόταν στο… κόκκινο, μετά μάλιστα και την ανταπάντηση του Ιράν με τον βομβαρδισμό της αμερικάνικης βάσης στο Ιράκ. Ή η φαντασία πολλών εμπλεκομένων περί τα χρηματιστηριακά ξέφυγε, αφού έφτασαν στο σημείο να συνδέσουν τα πακέτα με τη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

    Αποδοχή και ανταπόκριση

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεγονός είναι ότι σχεδόν το 2,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και περίπου το 5% της Eurobank που άλλαξαν χέρια χθες βρήκαν ανταπόκριση και αποδοχή αμέσως.  Που σημαίνει ότι οι ξένοι που απέκτησαν τις θέσεις και μάλιστα από το ξεκίνημα της χρονιάς, στις πρώτες συνεδριάσεις του 2020, κάτι βλέπουν στην Ελλάδα.

    Άλλαξε ο θεματοφύλακας;

    Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, κορυφαία τραπεζική πηγή επεσήμαινε στο mononews.gr ότι τα πακέτα που έγιναν χθες στις τράπεζες είχαν να κάνουν με αλλαγή θεματοφύλακα. Και πως η αμερικάνικη χρηματιστηριακή νομοθεσία υποχρεώνει η αλλαγή του θεματοφύλακα με τις μετοχές που διατηρεί να περνούν μέσα από το χρηματιστήριο. Επίσης, η ίδια πηγή δεν απέκλεισε να ακολουθήσουν κι άλλα πακέτα τις επόμενες μέρες.

    Όλα αυτά δείχνουν κινητικότητα γύρω από το ελληνικό χρηματιστήριο, που σε συνδυασμό με την κυοφορούμενη φημολογία ότι στις 24 Ιανουαρίου αναμένεται νέος γύρος αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch ανοίγει την όρεξη για τοποθετήσεις στο ελληνικό play. Παράλληλα, η υποχώρηση της αγοράς ενδοσυνεδριακά στα όρια των 900 μονάδων έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα ανόδου που έδωσε κέρδη σχεδόν 50% το 2019, δίδει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, προφανώς σε βελτιωμένες αποτιμήσεις. Τέλος, δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά ότι η έκδοση του εντόκου γραμματίου 3μηνης διάρκειας χθες έγινε με αρνητικό επιτόκιο, ενώ το οικονομικό κλίμα σημείωσε ρεκόρ 13 ετών…



    ΣΧΟΛΙΑ