• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η αντίδραση των αγορών στην πυραυλική επίθεση του Ιράν σε γραφήματα. Γιατί «βλέπουν» αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

    • Bloomberg


    Άγριες διακυμάνσεις παρουσίαζαν νωρίς την Τετάρτη τα επενδυτικά assets που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως και τα αμερικανικά futures, αλλά και, νωρίτερα, οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκαν, προκαλώντας τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές.

    Η επίθεση του Ιράν σε στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από δυνάμεις των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, επιδείνωσε τη μεταβλητότητα στις αγορές οι οποίες έρχονται από ένα θεαματικό σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις τους 2019. Τα futures του δείκτη S&P 500 έφτασαν να υποχωρούν έως και 1,7%, υπό τον φόβο σύρραξης, πριν περιορίσουν τις απώλειές τους μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι δεν επιδιώκει να μπει σε πόλεμο και τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «όλα είναι καλά».

    Η έντονη μεταβλητότητα απεικονίζεται με τον καλύτερο τρόπο στα τέσσερα γραφήματα που ακολουθούν.

    Πετρέλαιο και αμερικανικές μετοχές

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) έφτασαν να σημειώνουν άνοδο έως και 4,4%, ενώ τα futures του CME E-mini S&P 500 έδειξαν απώλειες άνω 1%. Ωστόσο, οι κινήσεις αμβλύνθηκαν στη συνέχεια καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεση στρατιωτική απάντηση από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

    Αμερικανικά ομόλογα, Δολάριο/Γιεν

    Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησαν πάνω από 11 μονάδες βάσης, στο 1,70%, πριν καλύψουν μεγάλο μέρος των απωλειών αυτών, ενώ το δολάριο ταλαντεύτηκε έντονα έναντι του ιαπωνικού γιεν. Τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να στείλει την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ακόμη και στο επίπεδο του 1,6% βραχυμεσοπρόθεσμα, σημειώνει ο Κάιλ Ρόντα, αναλυτής της IG Markets στη Μελβούρνη.

    Χρυσός

    Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου πέρασε το φράγμα των 1.600 δολαρίων ανά ουγγιά, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2013, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια.

    Μεταβλητότητα

    Ο δείκτης μεταβλητότητας Nikkei Stock Average Volatility Index έφτασε να ενισχύεται έως και 4 μονάδες και τα futures του δείκτη CBOE Volatility Index για τον Ιανουάριο σημείωσαν άνοδο σχεδόν κατά 3 μονάδες, καθώς οι traders αναθεωρούσαν τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική πορεία των χρηματιστηρίων. Οι κινήσεις αυτές περιορίστηκαν στη συνέχεια, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά της αγοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ