• Think Tanks

    Τρία μαθήματα από την Ινδία για την ισότητα πρόσβασης στα εμβόλια


    Όταν πήρα το πτυχίο Ιατρικής στη Νότια Αφρική το 1981, η χώρα είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μολυσματικών ασθενειών στον κόσμο. Εννέα τοις εκατό των παιδιών πέθαιναν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους. Ως νεοφώτιστος γιατρός, είχα τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να θεραπεύσω μερικές από αυτές τις ασθένειες, αλλά ήταν καταθλιπτικό που δεν μπορούσα να κάνω περισσότερα για να τις αποτρέψω.

    Την εποχή εκείνη, τα εμβόλια για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των πολιομυελίτιδας, της διφθερίτιδας και της ιλαράς, ήταν ευρέως διαθέσιμα στα παιδιά σε πλούσιες χώρες, αλλά εκείνα στις φτωχότερες χώρες όπως η Νότια Αφρική συχνά δε λάμβαναν την ίδια προστασία. Ήταν αυτή η σφοδρή ανισότητα που με οδήγησε να μετατοπίσω την καριέρα μου από την ιατρική στην έρευνα και να επικεντρωθώ στην επέκταση της πρόσβασης σε εμβόλια που σώζουν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Στις δεκαετίες που έχουν περάσει από τότε, υπάρχει μια ασθένεια που, για μένα, έχει γίνει ένα ισχυρό σύμβολο των συνεπειών της άνισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη: η πνευμονία. Το πρώτο εμβόλιο κατά της πνευμονίας πήρε άδεια το 1977 στις ΗΠΑ. Το 2000, ένα εμβόλιο αποτελεσματικό για τα παιδιά προστέθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά την παιδική ηλικία, οδηγώντας σε πτώση της πνευμονιοκοκκικής νόσου κατά 80% στα παιδιά των Αμερικανών.

    Την ίδια χρονιά, ολοκλήρωσα μια δοκιμή εμβολίου που έδειξε για πρώτη φορά ότι το νέο εμβόλιο απέτρεπε επίσης την πνευμονία και στα βρέφη στην Αφρική. Όμως 18 χρόνια αργότερα, αυτό το εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο, γνωστό ως PCV, εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμο σε πολλά μέρη του κόσμου. Η πνευμονία παραμένει ο μεγαλύτερος μολυσματικός δολοφόνος μικρών παιδιών παγκοσμίως -η συντριπτική τους πλειοψηφία στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα- και παραμένει πεισματικά εδώ και δεκαετίες.

    Πρόληψη στην Ινδία

    Τα τελευταία χρόνια, η ζυγαριά έχει αρχίσει επιτέλους να γέρνει. Από το 2017, η Ινδία, που φιλοξενεί περίπου το ένα τρίτο των πιο ευάλωτων παιδιών στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πνευμονίας στον κόσμο, έχει εισαγάγει το PCV στο πρόγραμμα ανοσοποίησης στις έξι πολιτείες με τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας. Με αυτήν την ανάπτυξη, εκατομμύρια ακόμα ινδικές οικογένειες μπορούν να είναι σίγουρες ότι τα παιδιά τους θα προστατευθούν από τη θανατηφόρο πνευμονία. Ακολουθούν τρία σημαντικά διδάγματα από την Ινδία για άλλες χώρες που σχεδιάζουν τώρα το δικό τους πρόγραμμα PCV.

    1. Καινοτομία για αποδοτικότητα

    Εκτός από την εισαγωγή του εμβολίου, η Ινδία έχει επίσης αναβαθμίσει τις τεχνολογίες τα τελευταία χρόνια που βοηθούν στη διασφάλιση ότι το PCV και άλλα εμβόλια διάσωσης θα φτάσουν στα παιδιά σε όλη τη χώρα γρήγορα και με ασφάλεια. Ξεκίνησε το Ηλεκτρονικό Δίκτυο Πληροφοριών Εμβολίων (eVIN), μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα που παρακολουθεί εξ αποστάσεως τη θερμοκρασία των εμβολίων και στέλνει ειδοποιήσεις εάν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται πέρα από τα ασφαλή επίπεδα. Η πλατφόρμα παρακολουθεί επίσης τα αποθέματα εμβολίων, εξασφαλίζοντας ότι κάθε κλινική και νοσοκομείο κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού διαθέτει αρκετά εμβόλια για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών της και ότι κανείς δεν έχει μείνει εκτός επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο.

    2. Τα εμβόλια είναι μια πύλη για το σύστημα υγείας

    Επιπλέον, συνεχίζοντας να επενδύει σε ένα ισχυρό πρόγραμμα ανοσοποίησης που φτάνει σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο, η Ινδία παρέχει ένα σημαντικό σημείο εισόδου για τα παιδιά και τις οικογένειές τους στο υπόλοιπο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όταν ένας γονέας φέρνει ένα παιδί για να λάβει εμβόλιο PCV, ένας εργαζόμενος στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί επίσης να αξιολογήσει το παιδί για σημάδια υποσιτισμού και να βεβαιωθεί ότι είναι ενήμεροι για όλα τα εμβόλια. Ο εργαζόμενος στον τομέα της υγείας μπορεί να λειτουργήσει ως πόρος για τον γονέα, συνδέοντάς τον με άλλες υπηρεσίες που μπορεί να χρειαστούν, όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός.

    3. Κάθε πτυχή της παράδοσης του εμβολίου μετράει

    Στο πλαίσιο της προώθησης του PCV, η Ινδία έχει επίσης δώσει προτεραιότητα στην κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, στη συλλογή δεδομένων, στην παρακολούθηση ασθενειών, στην κοινοτική ενημέρωση και στην τήρηση αρχείων. Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στη βελτίωση της παροχής πολλαπλών υπηρεσιών υγείας, στην ανάπτυξη και κλιμάκωση των υποδομών υγείας και στην κινητοποίηση των εγχώριων πόρων, που είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

    Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στην Ινδία, ήμουν αρκετά τυχερός να επισκεφθώ μερικές από τις κλινικές όπου τα παιδιά έλαβαν το PCV για πρώτη φορά. Είδα την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αποκτήσει αυτό το εμβόλιο για τα παιδιά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η εμπειρία της Ινδίας προσφέρει σημαντικά διδάγματα σε άλλα έθνη.

    Κάθε παιδί, είτε γεννιέται σε πλούσια είτε φτωχή χώρα, αξίζει να ζει χωρίς φόβο να πεθάνει από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί, όπως η πνευμονία. Για πολύ καιρό, η παγκόσμια κοινότητα έχει τηρήσει αυτή την υπόσχεση για μερικά παιδιά, αλλά όχι για άλλα. Καλώ τους ηγέτες από όλα τα έθνη να έρθουν μαζί μου για να επιτύχουν τον στόχο 3 για την αειφόρο ανάπτυξη του ΟΗΕ να «τερματιστούν οι θάνατοι των νεογέννητων και των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών μέχρι το 2030».

    Τα ισχυρότερα συστήματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, σε συνδυασμό με καινοτόμες προσεγγίσεις για την κάλυψη όλων των παιδιών με εμβόλια και την εισαγωγή εμβολίων όπως το PCV στην Ινδία, θα διασφαλίσουν ότι θα γείρουμε τη ζυγαριά προς έναν πιο δίκαιο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Keith Klugman, διευθυντής του προγράμματος Πνευμονίας του ιδρύματος Bill & Melinda Gates



    ΣΧΟΛΙΑ