• Think Tanks

    Το σχέδιο της ΕΕ για να ανταγωνιστεί τη Silicon Valley

    Silicon Valley

    Silicon Valley


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά δεδομένων, ελπίζοντας ότι η συγκέντρωση της βαθιάς βιομηχανικής τεχνογνωσίας της περιοχής θα συμβάλει στη δημιουργία τεχνολογικών κολοσσών που θα φτάσουν στα επίπεδα της Silicon Valley και των υποστηριζόμενων από το κράτος κινεζικών γιγάντων.

    Το σχέδιο που πρότεινε ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ τη Δευτέρα αποτελεί μέρος μιας επανεξέτασης της πολιτικής για την ψηφιακή αγορά, η οποία περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ανάσχεση των εξουσιών ελέγχου των δεδομένων από εταιρείες όπως η Google, η Facebook και η Amazon.

    Έχοντας μείνει πίσω στο πρώτο κύμα ψηφιακής καινοτομίας, ιδίως στις καταναλωτικές αγορές όπως τα κοινωνικά δίκτυα, οι διαδικτυακές αγορές και τα smartphones, η ΕΕ θέλει να καλύψει το χαμένο έδαφος και να αποφύγει την εξάρτηση των εταιρειών της από δεδομένα προερχόμενα από τους ανταγωνιστές της σε ΗΠΑ και Ασία.

    Η ΕΕ ελπίζει ότι η αξιοποίηση των βιομηχανικών δεδομένων που κατέχουν εταιρείες όπως η γερμανική Siemens και η γαλλική Alstom θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του επόμενου κύματος καινοτομίας, καθώς μηχανές και βιομηχανικές διεργασίες συνδέονται μέσω του λεγόμενου «Διαδικτύου των πραγμάτων».

    «Η μάχη για τα βιομηχανικά δεδομένα ξεκινά τώρα και η Ευρώπη θα είναι το κύριο πεδίο μάχης. Η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη βιομηχανική βάση. Οι νικητές του σήμερα δεν θα είναι οι νικητές του αύριο», δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Thierry Breton σε συνέντευξη Τύπου.

    Είπε ότι ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου θα είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας για πλατφόρμα cloud της ΕΕ, με την ΕΕ να ελπίζει να κινητοποιήσει έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον σκοπό. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα.

    Παράλληλα με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά δεδομένων, η Κομισιόν σχεδιάζει να δημιουργήσει μικρότερες αγορές δεδομένων με επίκεντρο τις κομβικές βιομηχανίες, ανέφερε. Ένα τελικό προσχέδιο των προτάσεών της, μετά από διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

    Τα σχέδια έρχονται παράλληλα με κινήσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ για την εισαγωγή ψηφιακών φόρων στις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, μέτρα που έχουν καταδικαστεί από την Ουάσινγκτον ως ισοδύναμα με προστατευτισμό.

    Καθ’ οδόν αυστηρότεροι κανόνες

    Άλλα στοιχεία στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν νέους κανόνες που καλύπτουν τη διασυνοριακή χρήση δεδομένων, τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων και πρότυπα για τη μεταποίηση, την κλιματική αλλαγή, την αυτοκινητοβιομηχανία, την υγειονομική περίθαλψη, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη γεωργία και την ενέργεια.

    Μία ενδεχομένως αμφιλεγόμενη πρόταση εισηγείται την κατάργηση των κανόνων της ΕΕ κατά της ανταλλαγής δεδομένων σε βάρος του ανταγωνισμού.

    Υπάρχει επίσης ένας στόχος να γίνουν τα κέντρα δεδομένων κλιματικά ουδέτερα μέχρι το 2030.

    Αντιδρώντας σε καταγγελίες σχετικά με την εξουσία που ασκούν μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, η Επιτροπή εξετάζει επίσης τη θέσπιση κανόνων που θα εμποδίζουν τις εταιρείες αυτές να επιβάλλουν μονομερώς όρους πρόσβασης και χρήσης δεδομένων ή να επωφελούνται από αυτά με δυσανάλογο τρόπο.

    «Βλέπουμε κάποιες πλατφόρμες ως κλειδοκράτορες, δεν είναι αυτό που θέλουμε για την εσωτερική μας αγορά», δήλωσε ο Breton.

    Η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ευρείας έρευνας σχετικά με τομείς που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες. Αυτές οι έρευνες έχουν πυροδοτήσει στο παρελθόν έρευνες σε μεμονωμένες εταιρείες, με αποτέλεσμα πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.

    Ένα υπό συζήτηση έγγραφο για την τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα διέπει τη χρήση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών, με τους κανόνες να εφαρμόζονται στους τομείς υψηλού κινδύνου, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η αστυνόμευση.

    Η Vestager δήλωσε ότι θέλει έναν διάλογο σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους. Η Επιτροπή έχει προηγουμένως εξετάσει την απαγόρευσή της, αλλά απέσυρε την ιδέα.

    Οι ομάδες πίεσης για τις τηλεπικοινωνίες ETNO και GSMA και η Ένωση Εμπορικής Τηλεόρασης στην Ευρώπη (ACT), οι οποίες έχουν ασκήσει πιέσεις ώστε οι τεχνολογικοί τους ανταγωνιστές να υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς κανόνες με αυτούς, χαιρέτισαν τις προτάσεις της Επιτροπής.

    Ο κλαδικός όμιλος τεχνολογικών εταιρειών CCIA προέτρεψε την Επιτροπή να αξιολογήσει με προσοχή τις ιδέες της και να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους για να εξασφαλίσει ότι θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την καινοτομία.

    Οι πιο επαχθείς κανόνες της ΕΕ, που είναι γνωστοί ως νόμος ψηφιακών υπηρεσιών και οι οποίοι θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για τις δράσεις τους και το περιεχόμενο που φιλοξενείται στις πλατφόρμες τους, αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος του έτους.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Reuters, και συγγραφέας είναι η Foo Yun Chee



    ΣΧΟΛΙΑ