Think Tanks

Το ρομπότ που κάνει συνεντεύξεις για δουλειές χωρίς προκαταλήψεις


Το Tengai δεν ενδιαφέρεται για το οικογενειακό σου υπόβαθρο ή για το πόσων ετών είσαι, για το τι φοράς ή για το πώς ακούγεσαι – παρά μόνο για το αν κάνεις για τη δουλειά.

Το Tengai είναι ένα σουηδικό ρομπότ σχεδιασμένο για να διεξάγει αμερόληπτες συνεντεύξεις εργασίας και βοηθά τον δήμο Upplands-Bro να επιτύχει τη φιλοδοξία του για προσλήψεις χωρίς διακρίσεις.

«Το μόνο που θέλουμε να γνωρίζουμε είναι ποιες δεξιότητες έχει ο υποψήφιος», λέει ο Havva Ilhan, αναπληρωτής επικεφαλής προσωπικού της Upplands-Bro. «Δε μας ενδιαφέρουν τα χόμπι, οι οικογενειακές σχέσεις, η ηλικία ή οτιδήποτε άλλο που δεν έχει σημασία και μπορεί να δημιουργήσει μια προκατειλημμένη εικόνα του ατόμου».

Ο Ilhan δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ότι αυτό ήταν το λογικό επόμενο βήμα για το συμβούλιο της Upplands-Bro, το οποίο εργάζεται για προσλήψεις χωρίς βιογραφικά σημειώματα και με ανώνυμες διαδικασίες υποβολής.

Πώς δουλεύει

Αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της start-up Furhat Robotics της Στοκχόλμης και της εταιρείας προσλήψεων TNG, το Tengai κάμει ερωτήσεις στους πιθανούς υποψηφίους στα πρώτα στάδια της διαδικασίας συνέντευξης.

Αγνοεί παράγοντες όπως η ηλικία, η εμφάνιση, το φύλο ή η εθνικότητα και δεν θα κρίνει τους ανθρώπους με βάση τον τόνο της φωνής ή τη διάλεκτό τους.

Οι ερωτήσεις τίθενται πάντα με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια σειρά, κάνοντας την συνέντευξη δίκαιη για κάθε υποψήφιο. Και το Tengai δίνει ανθρώπινη ανάδραση, όπως κούνημα του κεφαλιού ή χαμόγελο, για να ενθαρρύνει τους υποψηφίους να επεξεργαστούν τις απαντήσεις τους.

Οι εργοδότες και οι διευθυντές λαμβάνουν στη συνέχεια ένα αντίγραφο της συνέντευξης και αποφασίζουν εάν θα προκρίνουν τον υποψήφιο στον επόμενο γύρο συνεντεύξεων, με βάση μόνο τις απαντήσεις.

Επειδή το Tengai δε συμμετέχει σε κουβέντες πριν ή μετά τη συνέντευξη, δε γίνεται καμία υπόθεση με βάση τις πληροφορίες που συλλέγονται.

Όπως εξηγεί η Elin Öberg Mårtenzon, επικεφαλής καινοτομίας της TNG : «Εάν σας κάνω μια ερώτηση στην αρχή της διαδικασίας όπως «παίζετε γκολφ;» και πείτε «ναι, μου αρέσει να παίζω γκολφ», και παίζω και εγώ, τότε με κάποιο τρόπο θα το βάλω αυτό σε ένα θετικό κουτί».

Η σημασία της διαφορετικότητας

Το 2018, ο δήμος Upplands-Bro είχε ποσοστό κατοίκων γεννημένων στο εξωτερικό λίγο πάνω από 27% , σημαντικά πάνω από τον εθνικό μέσο όρο της Σουηδίας.

Αλλά το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των γεννημένων στο εξωτερικό ατόμων είναι τριπλάσιο του ποσοστού του πληθυσμού που γεννήθηκε στη Σουηδία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αλλοδαποί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση εργασίας.

Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να απαλλάξουν τις διαδικασίες πρόσληψης από κάθε προκατάληψη.

Έρευνες δείχνουν ότι η ποικιλομορφία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε μια επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κερδοφορίας και δημιουργικότητας, νέων προοπτικών, ιδεών και εμπειριών και καλύτερων ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών και ανθεκτικών οργανισμών.

Προς το παρόν, το Tengai πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από την Upplands-Bro στην αναζήτηση για έναν νέο ψηφιακό συντονιστή.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια για τη χρησιμοποίησή του για την κάλυψη μελλοντικών θέσεων εργασίας, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς μια διαδικασία πρόσληψης χωρίς προκαταλήψεις εντός του οργανισμού, και ίσως σε όλο τον κόσμο.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Henry Bewicke