• Think Tanks

    Αυτό το μικροσκοπικό ρομπότ ίσως μία μέρα να σώσει τη ζωή σας


    Το Salto μπορεί να είναι το πιο χαριτωμένο ρομπότ στον κόσμο.

    Αντί να περπατά, το ρομπότ αναπηδά ταχύτατα γύρω από το ένα και μοναδικό του πόδι του σαν χαρακτήρας καρτούν που μόλις ήπιε ένα καφάσι Mountain Dew. Μπορεί να πλοηγηθεί προσεκτικά σε έναν στίβο με εμπόδια, χοροπηδώντας τρεις φορές στο ύψος του με ένα μόνο άλμα και προσχεδιάζοντας τις προσγειώσεις του για να πετύχει έναν κινούμενο στόχο.

    Με άλλα λόγια, το Salto είναι γρήγορο, ευκίνητο και έξυπνο – και θα ήταν τρομακτικό εάν δεν ήταν μικρότερο από 30 εκατοστά σε ύψος.

    Σώζει ζωές

    Ευτυχώς, οι ερευνητές του Berkeley που ανέπτυσσαν το Salto για σχεδόν τέσσερα χρόνια δε σχεδιάζουν να μετατρέψουν το ρομπότ σε κάποιου είδους υπερ-όπλο.

    Στην πραγματικότητα, βλέπουν το μικρό ύψος του ρομπότ ως ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα – και ελπίζουν ότι το Salto θα μπορούσε μία μέρα να σώσει ζωές, αντί να τις απειλήσει.

    «Τα μικρά ρομπότ είναι πραγματικά εξαιρετικά σε πολλά πράγματα, όπως να κινούνται σε μέρη όπου τα μεγαλύτερα ρομπότ ή οι άνθρωποι δεν μπορούν να χωρέσουν», δήλωσε ο ερευνητής Justin Yim σε δελτίο τύπου . «Για παράδειγμα, σε ένα σενάριο καταστροφής, όπου άνθρωποι μπορεί να παγιδευτούν κάτω από τα συντρίμμια, τα ρομπότ μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμα για να εντοπίζουν τους ανθρώπους με τρόπο που δεν είναι επικίνδυνος για τους διασώστες, και μπορεί να δρουν ακόμη ταχύτερα από όσο θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι διασώστες».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Kristin Houser.



    ΣΧΟΛΙΑ