• Think Tanks

    Το Μανιφέστο του Νταβός για τις επιχειρήσεις του 1973

    Klaus Schwab, founder and Executive Chairman of the World Economic Forum.


    Καθώς ο καθηγητής Klaus Schwab αποκάλυψε το νέο Μανιφέστο του Νταβός, ένα σύνολο αρχών στο οποίο θα βασιστεί η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2020, ας ρίξουμε μια ματιά στο πρώτο μανιφέστο που υπογράφηκε το 1973.

    Α. Σκοπός της επαγγελματικής διαχείρισης είναι η εξυπηρέτηση των πελατών, των μετόχων, των εργατών και των εργαζομένων, καθώς και των κοινωνιών, και η εναρμόνιση των διαφόρων συμφερόντων των ενδιαφερομένων.

    Β. 1. Η διοίκηση πρέπει να υπηρετεί τους πελάτες της. Πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της και να τους δίνει την καλύτερη αξία. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών είναι ο συνήθης και αποδεκτός τρόπος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες λαμβάνουν την καλύτερη επιλογή αξίας. Στόχος της διοίκησης είναι να μεταφράσει νέες ιδέες και τεχνολογικές εξελίξεις σε εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες.

    1. Η διοίκηση πρέπει να εξυπηρετεί τους επενδυτές της, παρέχοντας απόδοση επί των επενδύσεων, υψηλότερη από την απόδοση των κρατικών ομολόγων.Αυτή η υψηλότερη απόδοση είναι απαραίτητη για να ενσωματωθεί ένα premium κινδύνου στο κόστος κεφαλαίου.Η διοίκηση είναι ο διαχειριστής των μετόχων.
    2. Η διοίκηση πρέπει να υπηρετεί τους υπαλλήλους της, διότι σε μια ελεύθερη κοινωνία η ηγεσία πρέπει να ενσωματώνει τα συμφέροντα αυτών που διοικεί.Ειδικότερα, η διοίκηση πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχεια των εργαζομένων, τη βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος και την εξανθρωπισμό του χώρου εργασίας.
    3. Η διοίκηση πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία.Πρέπει να αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή του υλικού σύμπαντος για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να χρησιμοποιεί τους άυλους και υλικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της με τον βέλτιστο τρόπο.Πρέπει να επεκτείνει συνεχώς τα σύνορα της γνώσης στη διοίκηση και την τεχνολογία. Πρέπει να εγγυάται ότι η επιχείρηση πληρώνει τους κατάλληλους φόρους προς την κοινότητα προκειμένου να επιτρέψει στην κοινότητα να εκπληρώσει τους στόχους της. Η διοίκηση πρέπει επίσης να καθιστά διαθέσιμες τις δικές της γνώσεις και την εμπειρία της στην κοινότητα.

    Γ. Η διοίκηση μπορεί να επιτύχει τους παραπάνω στόχους μέσω της οικονομικής δραστηριότητας για την οποία είναι υπεύθυνη. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ύπαρξη της επιχείρησης. Η μακροπρόθεσμη ύπαρξη δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς επαρκή κερδοφορία. Έτσι, η κερδοφορία είναι ο απαραίτητος τρόπος για να μπορέσει η διοίκηση να υπηρετήσει τους πελάτες της, τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, και συγγραφέας είναι o ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Klaus Schwab



    ΣΧΟΛΙΑ