• Think Tanks

    Πόσο χειρότερος είναι ο κοροναϊός από τη γρίπη;


    Η Κίνα βρίσκεται καθηλωμένη από μια νέα επιδημία κοροναϊού – η οποία εξαπλώνεται στον υπόλοιπο κόσμο.

    Από τις 30 Ιανουαρίου, υπήρξαν κρούσματα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Κίνας και σε τουλάχιστον 18 άλλες χώρες. Έχει σκοτώσει περισσότερους από 200 ανθρώπους, σύμφωνα με το Reuters, με περισσότερα από 9.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι η διάδοση του ιού αποτελεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

    «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πιθανότητα ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας, και οι οποίες δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες να τον αντιμετωπίσουν».

    Την ίδια στιγμή στο βόρειο ημισφαίριο, είναι η εποχή της γρίπης. Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, έχουν υπάρξει περίπου 15 εκατομμύρια ασθενείς και περισσότεροι από 8.200 θάνατοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Πώς, λοιπόν, συγκρίνεται με τη γρίπη ο κοροναϊός;

    Θνησιμότητα

    Η σοβαρότητα μιας ασθένειας μπορεί να μετρηθεί με τη θνησιμότητα ή την αναλογία θανάτων προς τα κρούσματα.

    Σε ποσοστιαία βάση, το 0,05% των ατόμων που νόσησαν από γρίπη αυτή την περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες (με βάση τα παραπάνω στοιχεία) έχουν πεθάνει από αυτήν.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ετήσιες επιδημίες γρίπης εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περίπου 3 έως 5 εκατομμύρια κρούσματα σοβαρής ασθένειας, σύμφωνα με την ΠΟΥ, και περίπου 290.000 έως 650.000 θανάτους λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού.

    Με βάση τα στοιχεία μέχρι τώρα γύρω από τη νέα επιδημία του κοροναϊού, που προκαλεί πυρετό και βήχα, το 2,2% των ατόμων με επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πεθάνει.

    Το ιατρικό περιοδικό The Lancet προειδοποιεί ότι οι εκτιμήσεις θα πρέπει να «αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή επειδή δεν έχουν ολοκληρώσει όλοι οι ασθενείς την ασθένειά τους (δηλ. δεν έχουν ανανήψει, ούτε έχουν πεθάνει) και ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων και το πλήρες φάσμα της ασθένειας είναι άγνωστα».

    Προσθέτει: «Είναι σημαντικό ότι στις αναδυόμενες επιδημίες ιογενών λοιμώξεων ο λόγος θνησιμότητας των περιπτώσεων συχνά υπερεκτιμάται στα πρώιμα στάδια, επειδή ο εντοπισμός των περιστατικών δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις».

    Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή SARS – το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2003 και επίσης προκλήθηκε από κοροναϊό – είχε ποσοστό θνησιμότητας 10%.

    Η πανδημία της γρίπης του 1918 (ισπανική γρίπη) είχε λόγο θνησιμότητας κάτω από 5%, σύμφωνα με το The Lancet, το οποίο σημειώνει: «Είχε τεράστιο αντίκτυπο λόγω της εκτεταμένης μετάδοσης, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού».

    Μεταδοτικότητα

    Το πόσο μακριά θα εξαπλωθεί ένας ιός, εξαρτάται από αυτό που είναι γνωστό ως ο αριθμός αναπαραγωγής ή R0. Σχετίζεται με τον αριθμό των ατόμων στα οποία κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει την ασθένεια.

    Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για τον νέο κοροναϊό μέχρι στιγμής από διαφορετικές πηγές, αλλά ο ΠΟΥ έχει δώσει μία προκαταρκτική εκτίμηση μεταξύ 1,4 και 2,5 .

    Ο πανδημικός ιός της H1N1 το 2009, γνωστός και ως γρίπη των χοίρων, είχε R0 μεταξύ 1,2 έως 1,6, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, γεγονός που διευκόλυνε τον έλεγχο της εξάπλωσής του συγκριτικά με ιούς με υψηλότερη μεταδοτικότητα.

    Η ιλαρά έχει πολύ υψηλότερο R0 σε 12 έως 18 άτομα.

    Εμβόλιο

    Αν και η γρίπη σκοτώνει ένα μικρό ποσοστό αυτών που έχουν προσβληθεί από αυτήν, μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους – γι ‘αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός.

    Με τον κοροναϊό, δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο – αλλά υπάρχουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Κατά την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Συνασπισμός για τις Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει ακριβώς αυτό.

    Προστασία

    Όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, ο κοροναϊός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων με σταγονίδια όταν φτερνίζονται ή βήχουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να ληφθούν οι ακόλουθες προφυλάξεις:

    1. Καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας χρησιμοποιώντας διαλύματα με βάση το αλκοόλ ή σαπούνι και νερό.
    2. Όταν βήχετε και φτερνίζεστε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλα – πετάξτε αμέσως το χαρτομάντιλο και πλύντε τα χέρια σας.
    3. Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει πυρετό και βήχα.
    4. Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή αναζητήστε νωρίς ιατρική φροντίδα και μοιραστείτε το προηγούμενο ιστορικό ταξιδιών σας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής σας.
    5. Όταν επισκέπτεστε αγορές με ζωντανά ζώα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος κρούσματα νέου κοροναϊού, αποφύγετε την άμεση επαφή χωρίς προστασία με ζωντανά ζώα και επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με ζώα.
    6. Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών ή ελαφρά ψημένων ζωικών προϊόντων. Η διαχείριση του νωπού κρέατος, του γάλακτος ή των ζωικών οργάνων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση από άψητα τρόφιμα, σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Kate Whiting



    ΣΧΟΛΙΑ