• Think Tanks

    Πώς βλέπουν την κλιματική αλλαγή σε ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα


    Η κλιματική αλλαγή είναι αναστρέψιμη – αυτή είναι η άποψη του 80% των Κινέζων, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

    Αυτό το επίπεδο αισιοδοξίας, ωστόσο, δεν είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Πολλοί άνθρωποι στην ΕΕ και στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να γίνει. Ειδικά οι Βορειοευρωπαίοι συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία: περίπου το 40% των ανθρώπων στη Γαλλία και την Πολωνία πιστεύουν ότι έχουμε υπερβεί το σημείο καμπής, σε σύγκριση με μόλις πάνω από το ένα τέταρτο στην Ιταλία και την Ισπανία.

    Το κλίμα κυριαρχεί στις ανησυχίες των ανθρώπων

    Σε όλη την Ευρώπη, το 47% των ανθρώπων θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή τους. Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και υγείας (39%) και η ανεργία (39%) κατατάσσονται ως οι δεύτερες μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινωνία, με την πολιτική αστάθεια, την τρομοκρατία και τις κυβερνοεπιθέσεις να ακολουθούν στη λίστα.

    Υπάρχουν περιφερειακές αποκλίσεις. Οι νότιοι Ευρωπαίοι θεωρούν το πρόβλημα της ανεργίας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ σύμφωνα με την ΕΤΕπ, η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης ανησυχούν περισσότερο για το κλίμα.

    Στην Κίνα, το επίπεδο ανησυχίας είναι ακόμη υψηλότερο από ό,τι στην Ευρώπη, με το 73% να ανησυχεί για την κλιματική κρίση. Στις ΗΠΑ, το 39% τη θεωρεί ως μια μεγάλη απειλή.

    Οι κλιματικοί κίνδυνοι κυριαρχούν

    Η κλιματική αλλαγή έχει ευρύτατο αντίκτυπο, επηρεάζοντας τα πάντα, από τον όγκο των γεωργικών αποδόσεων έως τις πλημμύρες και τη διάβρωση των ακτών. Στα μέσα του 2019, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επλήγησαν από πλημμύρες στο Μπαγκλαντές, που χαρακτηρίστηκαν ως οι χειρότερες των τελευταίων ετών. Η χώρα βρίσκεται σε χαμηλό  υψόμετρο και έχει το δέλτα του ποταμού Γάγγη και πολλά άλλα μικρότερα ποτάμια. Οι μεταβολές στη στάθμη της θάλασσας ενδέχεται να επηρεάσουν δυσανάλογα το Μπαγκλαντές και άλλα παράκτια μέρη του κόσμου.

    Στην έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την αντίληψη των παγκόσμιων κινδύνων 2018-2019, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την έκθεση Global Risks 2019, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα κυριαρχούν στις πιο πιεστικές και σημαντικές απειλές.

    Αναφέρει ότι οι δύο πιο πιθανές απειλές είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η αποτυχία συντονισμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτοί είναι επίσης μέσα στους τρεις πρώτους κινδύνους που θεωρούνται ότι έχουν τις σημαντικότερες πιθανές επιπτώσεις.

    Περιβαλλοντική μετανάστευση

    Η έρευνα της ΕΤΕπ πραγματοποιήθηκε σε 30.000 άτομα από 30 χώρες. Ένα από τα βασικά της θέματα ήταν η μετανάστευση που οφείλεται στο κλίμα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 82% των ερωτηθέντων αποκάλυψαν ότι πιστεύουν πως η αλλαγή του κλίματος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αναγκάσουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες καταγωγής τους.

    Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των Ευρωπαίων πιστεύει ότι θα μετακομίσουν σε άλλη χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 41% ​​των νεότερων Ευρωπαίων λένε ότι είναι πιθανό να μετακινηθούν. Αν και το 33% των Αυστριακών ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών αναμένουν να κάνουν μια τέτοια μετακίνηση, περισσότερο από το ήμισυ (51%) των Ισπανών ίδιας ηλικίας είναι προετοιμασμένοι να μετακινηθούν.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ