• Think Tanks

    Πώς τα ευχαριστήρια e-mail ρυπαίνουν τον πλανήτη

    email


    Η Βρετανία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το δικό της αποτύπωμα άνθρακα, εάν οι άνθρωποι σταματούσαν να στέλνουν περιττά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για «ευχαριστώ», σύμφωνα με ερευνητές, που καλούν το κοινό να «σκεφτεί προτού ευχαριστήσει».

    Οι Βρετανοί στέλνουν περισσότερα από 64 εκατομμύρια περιττά e-mails την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη του παρόχου ενέργειας OVO Energy, με τα αχρείαστα «ευχαριστώ» να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιο συνηθισμένων περιττών μηνυμάτων.

    «Ζητά η OVO από όλους να είναι πιο αγενείς; Προφανώς και όχι», δήλωσε ο Mike Berners-Lee, ειδικός στο αποτύπωμα άνθρακα στο Πανεπιστήμιο Lancaster της Βρετανίας που πραγματοποίησε την ανάλυση.

    «Αν όμως στείλετε σε κάποιον μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ευχαριστίες και είναι μόνο τρία μέτρα μακριά από σας, ίσως θα ήταν ωραίο να πάτε εκεί και να πείτε, σας ευχαριστώ πολύ», δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

    Εάν κάθε ενήλικας έστελνε ένα e-mail λιγότερο την ημέρα, η Βρετανία θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 16.433 τόνους – που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 81.000 πτήσεις από το Λονδίνο στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Η OVO Energy έχει δημιουργήσει λογισμικό που εντοπίζει πότε ένας χρήστης έχει στείλει ένα ενδεχομένως περιττό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον προτρέπει να είναι πιο προσεκτικός.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 49% των Βρετανών συχνά στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συναδέλφους που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση. Παρά τη ροπή της χώρας προς την ευγένεια, το 71% των Βρετανών δήλωσαν ότι δεν θα τους πείραζε να μη λάβουν ένα ευχαριστήριο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αν αυτό βοηθούσε το περιβάλλον.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Thomson Reuters Foundation trust.org, και συγγραφέας είναι η Rosa Furneaux



    ΣΧΟΛΙΑ