• Think Tanks

    Πώς η γενιά στην οποία ανήκουμε επηρεάζει τη σχέση μας με τις επενδύσεις


    Κάθε γενιά σκέφτεται κάπως διαφορετικά ως προς τις επενδύσεις.

    Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι κάθε γενιά βρίσκεται σε ένα διαφορετικό σκέλος του ταξιδιού της ζωής. Ενώ οι boomers επικεντρώνονται στη συνταξιοδότηση, οι άνθρωποι της γενιάς των ‘00s σκέφτονται για τη μόρφωση και την καριέρα τους. Ως αποτέλεσμα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδυτικές προτεραιότητες μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.

    Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι που συμβάλλουν στην άποψη κάθε ξεχωριστής γενιάς. Για παράδειγμα, ποια σημαντικά γεγονότα στον κόσμο διαμορφώνουν τη νοοτροπία κάθε γενιάς; Επίσης, ποιος ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η κουλτούρα και πώς επηρεάζουν τα πράγματα παράγοντες όπως οι οικονομικοί κύκλοι;

    Βρίσκοντας τις διαφορές μεταξύ των γενεών

    Το παραπάνω infographic είναι από την ιστοσελίδα Raconteur και παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες διαφορές στο πώς σκέφτονται οι γενιές σχετικά με τις επενδύσεις.

    Ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία:

    1. Προοπτικές επενδύσεων

    Η πλειοψηφία των millennials (66%) είναι αισιόδοξοι για επενδυτικές ευκαιρίες τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό μειώνεται στο 49%, όταν οι boomers απαντούν στην ίδια ερώτηση.

    1. Μεταβλητότητα

    Πώς αντέδρασαν διαφορετικές γενιές επενδυτών στις πρόσφατες διακυμάνσεις της αγοράς;

    Το 82% των millennials έκαναν αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους

    Το 69% των Gen X έκαναν αλλαγές

    Το 47% των boomers έκαναν αλλαγές

    Το 32% της Αθόρυβης Γενιάς έκαναν αλλαγές

    1. Γνώση και ικανότητα

    Όσον αφορά στις επενδυτικές γνώσεις, το 42% των millennials θεωρούν τους εαυτούς τους ειδικούς στον τομέα. Στην ίδια ερώτηση, μόνο το 23% των boomers θα μπορούσε να πει το ίδιο.

    1. Οικονομικοί στόχοι

    Όταν ήταν 27 ετών, το 45% των Gen X δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος τους ήταν να αγοράσουν ένα σπίτι. Συγκρίνετε αυτό με μόλις το 23% των millennials που θεωρούν σήμερα ένα σπίτι ως τον κύριο επενδυτικό τους στόχο.

    1. Διαχείριση επενδύσεων

    Η πλειοψηφία των millennials (66%) θεωρεί την ικανότητα να διαχειρίζεται όλες τις πτυχές της προσωπικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων, στην ίδια εφαρμογή ως σημαντική. Μόνο το 35% των boomers συμφωνεί.

    Ομοίως, το 67% των millennials βλέπει τις προτάσεις που γίνονται από την τεχνητή νοημοσύνη ως βασικό μέρος οποιασδήποτε επενδυτικής πλατφόρμας. Τόσο οι Gen X όσο και οι Baby Boomers είναι πιο διστακτικοί, με το 30% να βλέπει τις συστάσεις από υπολογιστές ως ολοκληρωμένες.

    1. Επιδραστικές επενδύσεις

    Οι millennials ενδιαφέρονται δύο φορές περισσότερο για επενδύσεις ESG (περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβέρνησης) σε σύγκριση με τους ομολόγους τους των boomers. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των millennials (66%) επιλέγει funds σύμφωνα με την επίδραση ESG.

    Λόγοι για την αποφυγή των επενδύσεων

    Αν και οι γενιές μπορεί να έχουν διαφορετικές επενδυτικές φιλοσοφίες, φαίνονται λίγο περισσότερο συγχρονισμένες όταν πρόκειται για τους λόγους αποφυγής των επενδύσεων.

    Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στα δεδομένα εδώ – για παράδειγμα, οι μη επενδυτές όλων των γενεών φαίνονται να δυσκολεύονται εξίσου να μάθουν για τις επενδύσεις και παρόμοια ποσοστά δεν πιστεύουν ότι έχουν τα χρήματα για να αρχίσουν να επενδύουν.

    Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι οι millennials ανησυχούν περισσότερο για το οικονομικό τους μέλλον, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν τον κίνδυνο να «χάσουν τα πάντα» που απορρέει από τις επενδύσεις.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Visual Capitalist, και συγγραφέας είναι o Jeff Desjardins



    ΣΧΟΛΙΑ