• Think Tanks

    Πώς η διαφάνεια και η τεχνολογία μαζί μπορούν να προστατεύσουν το δημόσιο χρήμα


    Οι απάτες, η σπατάλη και η κατάχρηση χρημάτων των φορολογουμένων σε δημόσιες συμβάσεις είναι, δυστυχώς, πολύ συνηθισμένες σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση δαπάνησε 4,11 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018, με 400 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά να πηγαίνουν απευθείας σε συμβάσεις για αγαθά και υπηρεσίες. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα χρήματα φορολογούμενων πηγαίνουν χαμένα, αλλά σε μια περίπτωση ο Δήμος της Νέας Υόρκης υπερχρεώθηκε με 500 εκατομμύρια δολάρια για ένα δημοτικό έργο.

    Η διαφθορά παρατηρείται σε όλο τον κόσμο. Σε μια έρευνα του ΟΟΣΑ του 2018 , το 42% των ερωτηθέντων από κρατικές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκαν στην εταιρεία τους περιστατικά διαφθοράς ή άλλες παράτυπες πρακτικές. Δεδομένου ότι οι κρατικές επιχειρήσεις αποτελούν το 22% περίπου των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, η σημασία αυτού του γεγονότος δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

    Με την έλευση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, οι κυβερνήσεις έχουν τώρα νέα και καινοτόμα εργαλεία που μπορούν να δρομολογήσουν σημαντικές εξελίξεις για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων και να εξοικονομήσουν εκατομμύρια δολάρια σε όλα τα επίπεδα – ομοσπονδιακό, κρατικό, αστικό και δημοτικό.

    Πρωταρχική σημασία σε αυτή τη μάχη έχει η διαφάνεια. Αξιοποιώντας τις καινοτόμες τεχνολογικές πλατφόρμες, η ικανότητα των κυβερνήσεων να προστατεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων μέσω της διαφάνειας μπορεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της.

    Η διαφάνεια επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη των εργολάβων, καθώς και να παρέχει στους πολίτες της διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματά τους δαπανώνται υπεύθυνα και δεν χάνονται από απάτες, απόβλητα και κατάχρηση.

    Όταν μια επιχείρηση αποδέχεται μία κυβερνητική σύμβαση παροχής υπηρεσιών στους πολίτες της – είτε πρόκειται για την κατασκευή μιας γέφυρας, για τη δημιουργία ενός συστήματος έκτακτης ανάγκης ή για την παροχή νομικών συμβουλών – είναι ευθύνη της να αναλάβει το έργο με υπεύθυνο και νόμιμο τρόπο. Και οι φορολογούμενοι εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις τους για να βεβαιωθούν ότι το κάνουν αυτό αντί να κλέψουν τα χρήματά τους.

    Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ακριβώς αυτό συμβαίνει. Αλλά η ιστορία μας δείχνει ξανά και ξανά ότι οι εργολάβοι θα επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση επειδή ξέρουν ότι τελικά είναι πιο πιθανό ότι η κυβέρνηση που έχει αναθέσει τη σύμβαση δεν θα τους καλέσει να λογοδοτήσουν. Συχνά επειδή γνωρίζουν την τεχνολογία καλύτερα από τις κρατικές υπηρεσίες και την εφαρμόζουν πιο αποτελεσματικά.

    Τα καλά νέα είναι ότι με τις προηγμένες λύσεις που είναι τώρα εφικτές, αυτές οι μέρες έχουν περάσει. Μέσω απλών προγραμμάτων λογισμικού και άλλων τεχνολογιών, οι κυβερνητικές υπηρεσίες μπορούν πλέον να επαληθεύουν ανεξάρτητα τη βασισμένη σε υπολογιστές εργασία των εργολάβων και να διασφαλίζουν ότι οι δημόσιοι πόροι δεν θα κατασπαταληθούν ή θα χαθούν λόγω απάτης ή κατάχρησης.

    Στην πραγματικότητα, η διαφάνεια που επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις πτυχές των δημοσίων συμβάσεων, παρέχοντας λογοδοσία σε ολόκληρη τη διαδικασία. Αυτός ο τύπος ψηφιακού μετασχηματισμού στις δημόσιες συμβάσεις θα ενσταλάξει καλές κυβερνητικές πολιτικές που θα προστατεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων απλώς και μόνο μέσω της ανεξάρτητης επαλήθευσης των παραδιδόμενων υπηρεσιών.

    Γεγονός είναι ότι υπάρχει ευρύ φάσμα ευκαιριών για απάτες που μπορούν να διαπραχθούν σε όλη τη διαδικασία των συμβάσεων. Ταυτόχρονα, με τις σημερινές εξελίξεις, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνολογία για την πρόληψη αυτού του εγκλήματος.

    Για παράδειγμα, μοντέλα πρόγνωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν δυνητικά δόλια συμπεριφορά προτού αυτή συμβεί, και η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν να αξιοποιηθούν για στατιστική ανάλυση για να μειωθούν οι απάτες. Σύμφωνα με την έκθεση Forrester Report του Μαρτίου 2018, αρκετές κυβερνήσεις εξετάζουν ήδη τη χρήση δικτύων blockchain στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την ενίσχυση των συστημάτων τους και των προσπαθειών πρόληψης.

    Ακόμη και καθώς οι άνθρωποι που διαπράττουν απάτες εξελίσσονται και γίνονται πιο περίπλοκοι, οι κυβερνητικές υπηρεσίες μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν τα στοιχεία βαθιάς ανάλυσης, την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και άλλες τεχνολογίες που μπορούν να τις διατηρήσουν μπροστά και να αποτρέψουν την απώλεια χρημάτων των φορολογουμένων.

    Τα προγράμματα αυτά όχι μόνο προστατεύουν τους φορολογούμενους, αλλά αυξάνουν την αποδοτικότητα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους εργολάβους, εξοικονομώντας χρήματα που εύκολα αντισταθμίζουν το κόστος τους. Μπορούν επίσης να παρέχουν μια σειρά από άλλες υπηρεσίες και πόρους που μπορούν να αυξήσουν τη συνεργασία και να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα πολύ νωρίτερα από ό, τι σήμερα.

    Αυτό που μπορεί να είναι το μεγαλύτερο όφελος των κυβερνήσεων που υποχρεώνουν τους εργολάβους τους να χρησιμοποιούν αυτούς τους τύπους προγραμμάτων είναι ότι θα δείξουν στους πολίτες τους ότι φέρνουν τους αντισυμβαλλόμενους προ των ευθυνών τους, και αυτό, με τη σειρά του, θα τις βοηθήσει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

    Η έκθεση του ΔΝΤ «Fiscal Monitor: Curbing Corruption» ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια ως έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της απάτης. «Επενδύστε σε υψηλά επίπεδα διαφάνειας και ανεξάρτητο εξωτερικό έλεγχο. Αυτό επιτρέπει στους ελεγκτικούς οργανισμούς και στο ευρύ κοινό να παρέχουν αποτελεσματική εποπτεία. Για παράδειγμα, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα και η Παραγουάη χρησιμοποιούν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν τη φυσική και οικονομική πρόοδο των επενδυτικών σχεδίων. Η Νορβηγία έχει αναπτύξει υψηλό επίπεδο διαφάνειας για τη διαχείριση των φυσικών πόρων της».

    Οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτε λιγότερο. Μέσω της διαφάνειας και της προηγμένης τεχνολογίας, οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν σημαντικά βήματα για να διασφαλίσουν ότι το εκλογικό σώμα θα λάβει το έργο που πλήρωσε και, ως αντάλλαγμα, θα αρχίσουν να ανακτούν την εμπιστοσύνη του κοινού.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Silvia Moschini, συνιδρύτρια της TransparentBusiness



    ΣΧΟΛΙΑ