• Think Tanks

    Η διαφθορά «έχει κατακλύσει» τις Φιλιππίνες του Duterte

    • NewsRoom
    Ντουτέρτε

    Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ρ. Ντουτέρτε


    Η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα στις Φιλιππίνες.

    Αυτό ισχύει τουλάχιστον, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEFR), η οποία ανέφερε τη διαφθορά, μαζί με την κυβερνητική γραφειοκρατία και την έλλειψη αποτελεσματικού συστήματος υποδομών, ως τα σημαντικότερα προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα στις Φιλιππίνες.

    Αυτό αντικατοπτρίζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τις αγορές μετοχών της χώρας να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις συγκριτικά με άλλες περιφερειακές αγορές τα τελευταία δύο χρόνια.

    Για να είμαστε δίκαιοι, αυτά τα προβλήματα δεν είναι νέα στις Φιλιππίνες. Ήταν ψηλά στην ατζέντα κάθε προέδρου των Φιλιππίνων για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του Duterte. Με μια μεγάλη διαφορά: καταπολεμά τη διαφθορά με τον σκληρό τρόπο, σκοτώνοντας τη δημοκρατία.

    Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα έχουν επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στις παγκόσμιες αγορές, όπως αποδεικνύεται από την κατάταξη του WEFR για το 2018, η οποία κατατάσσει τις Φιλιππίνες στην 56η θέση από τις 137 χώρες συνολικά, μία βαθμίδα πάνω από την κατάταξη του 2017.

    Η θέση αυτή είναι πολύ χαμηλότερη από το επίπεδο του 2016, κοντά στο επίπεδο της χώρας το 2014. Και κάτω από την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ινδία.

    Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που η κυβέρνηση Duterte έχει κάνει σωστά. Όπως το να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της χώρας να διατηρήσει ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, γεγονός που συνέβαλε στη διατήρηση της ισχυρής αύξησης της εγχώριας ζήτησης.

    Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση, μαζί με τις ισχυρές εξαγωγές προς άλλες ασιατικές χώρες, βοήθησε την οικονομία των Φιλιππίνων να μειώσει το πρόβλημα της χρόνιας διαφθοράς της χώρας και να αναπτυχθεί με υγιείς ρυθμούς – ήταν η 10η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο το 2017.

    Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για το 2017, η οικονομία των Φιλιππίνων αναμένεται να αναπτυχθεί κάπου μεταξύ 6,5 και 7,5%.

    Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη των Φιλιππίνων ήταν μάλλον ασταθής. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανήλθε κατά μέσο όρο στο 3,68% για την περίοδο 1982-2017, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο 12,40% το 1988 και στο χαμηλότερο -11,10% το 1985, σύμφωνα με το Tradingeconomics.com.

    Οι επαναστάσεις έρχονται και φεύγουν στις Φιλιππίνες, αλλά οι παλιές παθογένειες – η διαφθορά και η πολιτική καταπίεση – παραμένουν άθικτες και σκοτώνουν την οικονομική πρόοδο.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Στον Άρειο Πάγο προσφεύγει ο Ρώσος με τα bitcoins μετά την απόφαση για έκδοσή του στις ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ