• Big Story

    Κι όμως: Απίστευτο πάρτυ διαφθοράς με μίζες και απάτες και στο γερμανικό Δημόσιο!


    Αν νομίζετε πως η διαφθορά στο Δημόσιο είναι… ελληνικό σπορ, ξανασκεφτείτε το: ακόμα και στο γερμανικό Δημόσιο η διαφθορά όχι μόνο είναι υπαρκτή, αλλά κάνει… πάρτυ!

    Σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Otto-Brenner, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Die Welt, διπλασιάστηκαν στην Γερμανία από το 2014 οι περιπτώσεις ποινικά κολάσιμων περιπτώσεων στο Δημόσιο, με τα αδικήματα να ξεκινούν από δωροδοκίες πάσης φύσεως και να φτάνουν μέχρι την απάτη και το οικονομικό έγκλημα της απιστίας.

    Έντεκα περιπτώσεις κατά 15 υπαλλήλων αφορούν σε υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ δεν διευκρινίζεται στην έρευνα αν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία υπάλληλοι για τους οποίους αποδείχτηκε ο χρηματισμός. Αναφέρεται, επίσης, περίπτωση δωροδοκίας 100.000 ευρώ για ανάληψη έργου στο εξωτερικό. Στον ένα εκ των ενεχομένων μειώθηκε πάντως ο μισθός, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

    Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι ζημιές -850.000 ευρώ- για το Δημόσιο στην περίπτωση υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίων Έργων, ο οποίος έδωσε εσωτερικές πληροφορίες προκειμένου να αναλάβει έργο συγκεκριμένη εταιρεία.

    Περιπτώσεις διαφθοράς αναφέρονται, επίσης, και για το υπουργείο Άμυνας, όπως π.χ. ενός στρατιωτικού, ο οποίος προτιμούσε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα για στρατιωτικό νοσοκομείο -επί χρήμασι βέβαια- και ο οποίος καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση.

    Περιπτώσεις διαφθοράς καταγράφηκαν και σε τελωνεία, είτε για συμμετοχή σε φοροδιαφυγή, είτε για λανθασμένο ποσό εκτελωνισμού εμπορευμάτων, με αντάλλαγμα ένα λάπτοπ και 1.000 ευρώ μετρητά, ακόμα και δωρεάν εισιτήρια για συναυλία.

    Ούτε όμως και η αστυνομία αποτελεί εξαίρεση. Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις χρηματισμού για μεταβίβαση πληροφοριών από το σύστημα της αστυνομίας, αλλά και ξεπλύματος χρήματος.

    Κρούσματα διαφθοράς έχουν παρουσιαστεί ακόμα και στην υπηρεσία εξεύρεσης εργασίας, όπως επίσης και σε αεροδρόμιο, προκειμένου ο υπάλληλος να αξιολογήσει εταιρεία ασφάλειας αεροδρομίου θετικότερα από άλλες για να πάρει τη δουλειά. Το αντάλλαγμα ήταν ένα Notebook αξίας 1.029 ευρώ.

    Η εσωτερική έρευνα της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύει ότι ο χρηματισμός δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση και στη γερμανική κρατική μηχανή, όπως πιστευόταν ευρύτατα μέχρι τώρα…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μ. Ρέντσι: “Θα παραιτηθώ εάν επικρατήσει το Όχι”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moscovici: Γράφουμε μαζί ένα success story

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο κύβος ερρίφθη: Μετρητά τέλος άνω των 500 ευρώ και κληρώσεις με δώρα για όσους χρησιμοποιούν κάρτες



    ΣΧΟΛΙΑ