• Think Tanks

    Πώς αισθάνονται οι πλούσιες χώρες για τις γυναίκες στην εξουσία;

    Μέρκελ

    H Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel)


    Οι Βρετανοί είναι oι πιο άνετοι από τα έθνη της Ομάδας των G7 με το να έχουν γυναίκες ηγέτιδες, σύμφωνα με μια έρευνα, ενώ οι Γερμανοί, με την πιο ανθεκτική στο χρόνο γυναικεία ηγεσία στην Ευρώπη, κατατάσσονται χαμηλά.

    Η Βρετανία σημείωσε την κορυφαία επίδοση στην υποστήριξη των γυναικών στην πολιτική και τις επιχειρήσεις με 72 στους 100 πόντους, ακολουθούμενη στενά από τη Γαλλία και τον Καναδά, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία ήταν οι χειρότερες με 59 και 57 βαθμούς.

    “Υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε για να κάνουμε την κοινωνία να εξετάσει τις ατομικές ικανότητες ενός ατόμου, ανεξάρτητα από το φύλο”, δήλωσε η Silvana Koch-Mehrin, Γερμανίδα πρώην βουλευτής που ίδρυσε το δίκτυο των γυναικών πολιτικών πίσω από την έρευνα.

    Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταστήσει την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική μέχρι το 2030 έναν από τους παγκόσμιους αναπτυξιακούς τους στόχους και λένε ότι περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία ενισχύουν επίσης την οικονομική ανάπτυξη.

    Το 2017, υπήρχαν 32 γυναίκες που ηγούνταν εταιρειών στη λίστα Fortune 500 (ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew Research της Αμερικής) και μόνο μία στους τέσσερις βουλευτές είναι γυναίκα, σύμφωνα με στοιχεία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union).

    Η Γερμανία είχε τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των φύλων στις επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με τους άνδρες λιγότερο άνετους με τις γυναίκες ηγέτιδες, όπως διαπόστωσαν οι ερευνητές ρωτώντας περίπου 10.000 άτομα ηλικίας 15 έως 65 ετών πώς αισθάνονται για τις γυναίκες ηγέτιδες.

    Η Άνγκελα Μέρκελ, 64 ετών, έχει κυριαρχήσει στη γερμανική και ευρωπαϊκή πολιτική από τότε που έγινε καγκελάριος το 2005 και είναι μία από τους πιο μακροχρόνιους ηγέτες μιας μεγάλης χώρας. Ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα επιδιώξει επανεκλογή το 2021.

    Ο νέος δείκτης ξεκίνησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τις Γυναίκες ηγέτιδες, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 400 γυναίκες πολιτικές ηγέτιδες στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, την πρώτη χώρα που καθιστά παράνομη την καταβολή μεγαλύτερων μισθών στους άνδρες έναντι των γυναικών.

    Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι γυναίκες ηγέτιδες κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν τα δικαιώματα των γυναικών από τους άνδρες, οι ειδικοί λένε ότι μπορούν να ενισχύσουν το προφίλ των συχνά παραγνωρισμένων θεμάτων, όπως η βία κατά των γυναικών και η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων.

    “Ο ρητός στόχος μας ήταν ένας κόσμος στον οποίο ο δείκτης με σκορ 100 είναι ο κανόνας. Πιστεύουμε σε έναν κόσμο όπου οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες να ηγηθούν”, δήλωσε η Michelle Harrison, επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας Kantar Public.

    “Αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι υπάρχουν ποσοστά ανθρώπων σε όλη την G7 που δεν είναι πολύ άνετοι με αυτό”, δήλωσε η Harrison στο Thomson Reuters Foundation.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Lin Taylor, δημοσιογράφος του Thomson Reuters Foundation



    ΣΧΟΛΙΑ