• Think Tanks

    Η πορεία του Internet όταν η FCC “σκοτώσει” την ουδετερότητα του διαδικτύου

    • NewsRoom
    Ajit Pai


    ​Ο νέος επικεφαλής της ομοσπονδιακής επιτροπής τηλεπικοινωνιών (FCC), ο Ajit Pai (φωτογραφία), προηγουμένως δούλευε ως νομικός σύμβουλος στη Verizon. Το σχέδιό του να καταργήσει την ουδετερότητα του διαδικτύου είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει στη Verizon.

    (Σημείωση: Η δικτυακή ουδετερότητα ή ουδετερότητα του δικτύου είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και οι κυβερνήσεις που ρυθμίζουν το διαδίκτυο πρέπει να αντιμετωπίζουν ισότιμα το σύνολο των δεδομένων στο διαδίκτυο και να μην εισάγουν διακρίσεις ή να χρεώνουν διαφορετικά ανάλογα με τον χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα, την εφαρμογή, το είδος του συνδεδεμένου εξοπλισμού ή τη μέθοδο επικοινωνίας – Wikipedia).

    Σε λίγες εβδομάδες η FCC θα ψηφίσει για την κατάργηση της διαδικτυακής ουδετερότητας. Το αποτέλεσμα φαίνεται προκαθορισμένο: με τον Pai επικεφαλής, η πλευρά που στηρίζει την κατάργηση της ουδετερότητας έχει προβάδισμα 3-2. Χωρίς τη διαδικτυακή ουδετερότητα, οι πάροχοι διαδικτύου θα είναι σε θέση να χρεώνουν διαδικτυακές εταιρείες για “λωρίδες υψηλής ταχύτητας”, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τώρα. Σε μικρές εταιρείες και σε ιστοσελίδες μεμονωμένων ανθρώπων είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί τόσο η ταχύτητα πρόσβασης, που θα καταστούν άχρηστες. Οι δε καταναλωτές θα παρατηρήσουν τις χρεώσεις να αυξάνονται.

    Υψηλότερες αμοιβές για χειρότερες υπηρεσίες. Σας θυμίζει κάτι; Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες δορυφορικής τηλεόρασης λειτουργούσαν για πολλά χρόνια.

    Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως όλοι μισούν αυτό το μοντέλο λειτουργίας, εκτός από τις επιχειρήσεις δορυφορικής τηλεόρασης. Η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών, όμως, είναι πολύ ενθουσιασμένη για την προοπτική των χρημάτων που θα βγάλει από την κατάργηση της διαδικτυακής ουδετερότητας. Όταν ο τέως επικεφαλής της FCC, Tom Wheeler, πρότεινε μια σειρά ρυθμίσεων που θα αποδυνάμωναν τη διαδικτυακή ουδετερότητα, δέχθηκε την κατακραυγή των χρηστών με αποτέλεσμα να ανακρούσει πρύμναν και να νομοθετήσει τελικά υπέρ της ουδετερότητας.

    Αν ο Ajit Pai και τα φιλαράκια του οι εταιρείες τεχνολογίας-τηλεπικοινωνιών καταφέρουν τον στόχο τους, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα μπορούν να δεσμεύουν ιστοσελίδες όπως συμβαίνει με τα τηλεοπτικά κανάλια. Εννοείται πως οι πάροχοι δηλώνουν πως δεν θα κάνουν τέτοια πράγματα. Εσείς τους πιστεύετε όμως;

    Εάν καταργηθεί η ουδετερότητα του διαδικτύου, κανείς δεν θα μπορεί να στήσει ένα website και να το μετατρέψει σε κερδοφόρα επιχείρηση προσφέροντας δημοφιλές περιεχόμενο. Θα πρέπει να βρει χρήματα για να πληρώνει τους παρόχους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι πάροχοι, μέσω της επιτηδευμένης καθυστέρησης (“throtting”), θα τον εξαφανίσουν μεμιάς.

    Κανείς δεν επιθυμεί αυτή την αλλαγή, εκτός από συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και ο Ajit Pai συντάσσεται μαζί τους. Πλέον η Verizon κάνει κουμάντο στην FCC.

    Πηγή: Forbes

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η Boring Co. του Musk πούλησε $300.000 καπέλα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση-βόμβα: Η εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ μπορεί σύντομα να μην ισχύει



    ΣΧΟΛΙΑ