• Think Tanks

    Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας;


    Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο, αφού και οι δύο χώρες έχουν εφαρμόσει δασμούς ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων η μία στα προϊόντα της άλλης κατά το τελευταίο έτος.

    Οι ΗΠΑ εξετάζουν τώρα την επιβολή περαιτέρω δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος συμβάλλει στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, Roberto Azevedo, αναφέρει ότι έχει σημειωθεί επταπλάσια άνοδος των δασμών που επιβάλλονται ανά τον κόσμο σε ένα μόνο χρόνο. Και η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου έχει μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ από το 2016.

    Όπως δείχνει και το παραπάνω διάγραμμα, ορισμένες χώρες επωφελούνται από τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, καθώς το εμπόριο διοχετεύεται σε χώρες που δεν επηρεάζονται από τα νέα εμπόδια.

    Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη εκτιμά ότι περισσότερο από το 80% των εμπορικών συναλλαγών που επλήγησαν από τις αμερικανικές και κινεζικές χρεώσεις θα αναληφθούν από άλλες χώρες – με την ΕΕ να αποσπά τα μεγαλύτερα κέρδη.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα αποφέρουν 325 δισεκατομμύρια δολάρια στα αμερικανικά ταμεία, προστατεύοντας παράλληλα τις αμερικανικές επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ωστόσο, η UNCTAD προειδοποιεί ότι οι δασμοί είναι αναποτελεσματικοί για την προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων. Και μακροπρόθεσμα το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μειωθεί και θα αντικατασταθεί από το εμπόριο με άλλες χώρες.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Douglas Broom



    ΣΧΟΛΙΑ