• Think Tanks

    Ποιες χώρες πληρώνουν καλύτερα τους δασκάλους τους


    Ο Jack Ma ήταν δάσκαλος. Το ίδιο και η JK Rowling. Μάλλον δεν πληρώνονταν όσο οι καθηγητές στο Λουξεμβούργο, όμως.

    Εκεί, ο μέσος δάσκαλος στις πρώτες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με προϋπηρεσία 15 ετών αποκόμισε περισσότερα από 100.000 δολάρια πέρυσι.

    Αυτό είναι περισσότερο από 40% περισσότερο από τους Γερμανούς δασκάλους, οι οποίοι κατέχουν τη δεύτερη θέση στη λίστα του ΟΟΣΑ με τις απολαβές των εκπαιδευτικών.

    Ευρωπαϊκά κράτη κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας, καταλαμβάνοντας έξι από τις πρώτες 10 θέσεις. Μόνο η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία σπάνε το μονοπώλιο. Η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις.

    Μια τρίγλωσση πρόκληση

    Οι τρεις γλώσσες που ομιλούνται στο Λουξεμβούργο αντικατοπτρίζονται στο εκπαιδευτικό σύστημα, με μαθητές που διδάσκονται στα Λουξεμβουργιανά, Γαλλικά και Γερμανικά σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων.

    Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές συχνά δε μαθαίνουν στη γλώσσα που μιλάνε στο σπίτι και έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων γλωσσών που διδάσκονται ανά μαθητή.

    Μια πρόκληση όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους δασκάλους της χώρας.

    Ή μάλλον θα έπρεπε να τους λέμε lehrer. Ή ίσως professeurs.

    Τι μετράμε;

    Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει τους μισθούς των δασκάλων με διάφορους τρόπους – κατά επίπεδο (πρωτοβάθμιο, κατώτερο δευτεροβάθμιο και ανώτερο δευτεροβάθμιο), χρόνια εμπειρίας, και εξετάζοντας την κορυφή της μισθολογικής κλίμακας.

    Στο παραπάνω διάγραμμα εξετάζονται οι δάσκαλοι κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εμπειρία 15 ετών. Είναι ο μέσος ακαθάριστος μισθός του εκπαιδευτικού προσωπικού σύμφωνα με την επίσημη κλίμακα αποδοχών – αλλά πριν από τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Joe Myers



    ΣΧΟΛΙΑ