• Think Tanks

    Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Saudi Aramco

    Saudi Aramco


    Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, Saudi Arabian Oil Co., γνωστή ως Aramco, επιβεβαίωσε ότι προχωράει σε αυτήν που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στον κόσμο.

    Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει να εντάξει ένα μέρος των δραστηριοτήτων του στο εγχώριο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το Tadawul. Η πολυαναμενόμενη κίνηση αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman για τη μείωση της εξάρτησης του κράτους από το πετρέλαιο και τη διαφοροποίηση της οικονομίας του.

    Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό:

    1. Αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων που έχει δει ποτέ ο κόσμος

    Περίπου το 1-3% της εταιρείας αναμένεται να διατεθεί στους επενδυτές. Οι εκτιμήσεις για την αξία της εταιρείας ποικίλλουν κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ακόμη και μια πώληση μεριδίου 2% θα την έβαζε πολύ μπροστά από οποιαδήποτε άλλη αρχική δημόσια προσφορά. Η IPO της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ύψους 25 δισ. δολαρίων το 2014 είναι ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ.

    Η πρόταση της Saudi Aramco είναι στα σκαριά εδώ και αρκετά χρόνια, με το Ριάντ να δείχνει για πρώτη φορά τις προθέσεις του το 2016. Όμως, τα προηγούμενα σχέδια για την εισαγωγή της είχαν μπει στον πάγο με ερωτηματικά σχετικά με το αν η εταιρεία αξίζει όντως 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως υποστήριζε η Σαουδική Αραβία. Οι δυτικοί τραπεζίτες την αποτιμούν στην περιοχή των 1,2-1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία υπέστη επίσης ορισμένες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της νωρίτερα φέτος, η οποία κατέστρεψε σημαντικό μέρος της παραγωγικής της ικανότητας.

    1. Είναι εντυπωσιακά κερδοφόρα

    Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 46,9 δισ. δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αυτό είναι το διπλάσιο από όσα κατέγραψε κατά την ίδια περίοδο η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, η Apple. Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή εταιρεία, παρουσίασε λίγο περισσότερο από το 10% των κερδών της Aramco. Το 2018, η Aramco παρουσίασε ετήσια καθαρά κέρδη ύψους 111,1 δισ. δολαρίων, ποσό υψηλότερο από τα αθροιστικά κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών BP, Chevron, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell και της Total.

    1. Είναι υπεύθυνη για περισσότερες εκπομπές άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ορυκτών καυσίμων

    Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υπευθυνότητας για το Κλίμα, η Aramco έχει συνεισφέρει στην ατμόσφαιρα από το 1965 το ισοδύναμο σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα – περισσότερο από το 4% της παγκόσμιας παραγωγής.

    1. Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο

    Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά η χώρα θέλει να απογαλακτιστεί από το αργό πετρέλαιο, στο πλαίσιο του σχεδίου του πρίγκιπα διαδόχου για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του κράτους – που αποκαλείται Vision 2030. Θέλει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ενέργειας από πράσινες πηγές, δημιουργώντας υποδομές για ηλιακή και αιολική ενέργεια. Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει επίσης να αρχίσει να εξάγει φυσικό αέριο μέχρι το 2030.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αρχίσει να προσφέρει δάνεια για έργα ανανεώσιμης ενέργειας και κατασκευαστές υλικών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    1. Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία – το άνοιγμα προς τους επενδυτές είναι μεγάλη υπόθεση

    Σε μια εποχή που οι επενδυτές όλο και περισσότερο επικεντρώνονται στο κλίμα και τη βιωσιμότητα, η εισαγωγή στο χρηματιστήριο μιας γιγαντιαίας επιχείρησης ορυκτών καυσίμων θεωρείται αρκετά αμφιλεγόμενη.

    Για να γλυκάνει το επενδυτικό κλίμα, η Aramco έκανε τα τελευταία χρόνια κάποια βήματα προς τη διαφάνεια. Έχει αρχίσει να δημοσιεύει οικονομικά αποτελέσματα και έχει γίνει πιο ανοιχτή σε περισσότερους δημοσιογράφους. Η εταιρεία έχει επίσης προσλάβει γυναίκες από τη Δύση για μερικές από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της – κάτι αξιοσημείωτο σε μια περιοχή και μία βιομηχανία όπου οι γυναίκες τείνουν να υποεκπροσωπούνται.

    Αυτό αντανακλά μια ευρύτερη κίνηση του βασιλείου να γίνει πιο ανοιχτό στον έξω κόσμο. Η χώρα θα προσφέρει για πρώτη φορά τουριστικές βίζες, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τη βιομηχανία στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της μέχρι το 2030.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, και συγγραφέας είναι η Charlotte Edmond



    ΣΧΟΛΙΑ