• Think Tanks

    O Σαουδάραβας Πρίγκιπας Alwaleed bin Talal μετά τη σύλληψη έχασε και 2 δισ. δολάρια

    • NewsRoom
    Alwaleed bin Talal


    Μετά την είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Alwaleed bin Talal συνελήφθη στη Σαουδική Αραβία ήρθε και ένα δεύτερο χτύπημα: η καθαρή του αξία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 2 δισ. δολάρια.

    Ο Alwaleed, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με τη λίστα των δισεκατομμυριούχων Forbes, συνελήφθη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο, μαζί με τουλάχιστον άλλους δώδεκα Σαουδάραβες, στο πλαίσιο των ερευνών για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τα κακά νέα οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση τη μετοχή της Kingdom Holding του Alwaleed. Σαν αποτέλεσμα, ο Πρίγκιπας αξίζει σήμερα 16,8 δισ. δολάρια, από 18,7 δισ. δολάρια το Σάββατο, σύμφωνα με την real-time κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

    Ο Alwaleed κατέχει το 95% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας Kingdom Holding, η οποία με τη σειρά της διαθέτει μερίδια σε μια μεγάλη γκάμα εταιρειών στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, όπως η Citigroup, το Twitter και η αλυσίδα διαχείρισης ξενοδοχείων Four Seasons.

    Η καθαρή του αξία υποχώρησε κατά 1,2 δισ. δολάρια τη Δευτέρα μετά από πτώση αξίας 700 εκατ. δολαρίων την Κυριακή (η χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας είναι ανοιχτή την Κυριακή).

    Η σύλληψή του ήρθε μετά με εντολή μιας ισχυρής νέας επιτροπής κατά της διαφθοράς, επικεφαλής της οποίας είναι ο διάδοχος του θρόνου. Ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Saleh Kamel και τουλάχιστον δώδεκα άλλοι εξέχοντες επιχειρηματίες και πολιτικοί από τη Σαουδική Αραβία συνελήφθησαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου και μια λίστα που κοινοποιήθηκε στο Forbes.

    Τη Δευτέρα, ο CEO της Kingdom Holdings εξέδωσε μια αινιγματική, αφηρημένη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι “το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Kingdom Holding Company (KHC)”. Παράλληλα, προσέθετε: “Δεν με εκπλήσσει η ψήφος εμπιστοσύνης, της κυβέρνησης καθώς η KHC εφαρμόζει την επενδυτική της στρατηγική και τις παγκόσμιες επιχειρηματικές της δραστηριότητες”.

    Ο Ahmed Hindawy, ανώτερος αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Albilad Capital με έδρα το Ριάντ, ερμήνευσε τη δήλωση ως ένδειξη ότι οι δραστηριότητες της Kingdom Holding θα συνεχιστούν κανονικά. “Η κυβέρνηση θα είναι πολύ πρόθυμη να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο επειδή η Kingdom Holding είναι μια μεγάλη εταιρεία και είναι προς το συμφέρον όλων να κρατήσει την εταιρεία επιτυχημένη”, δήλωσε ο Hindawy. “Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή εάν οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς συνδέονται με την Kingdom Holding ή σχετίζονται αποκλειστικά με τον πρίγκιπα και τους άλλους κατηγορούμενους”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τους New York Times, δεν απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες σε σχέση με τις συλλήψεις.

    Εκπρόσωποι της Kingdom Holding απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

    Ο 62χρονος πρίγκιπας Alwaleed bin Talal είναι ανιψιός του σημερινού βασιλιά Salman bin Abdulaziz al Saud και ξάδερφος του διαδόχου, του πρίγκιπα Mohammed bin Salman. Ο Alwaleed αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Menlo στη βόρεια Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών προτού ιδρύσει την Kingdom Holding το 1980. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει μερίδια στην εταιρεία ride-sharing Lyft, στο ξενοδοχείο George V στο Παρίσι και στο Savoy Hotel του Λονδίνου. Εκτός από την Kingdom Holding, ο πρίγκιπας κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία ψυχαγωγίας στην αραβική γλώσσα Rotana, ακίνητα στη Σαουδική Αραβία και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Υπουργός της κυβέρνησης Obama και κληρονόμος της Hyatt Hotels στα Paradise Papers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το NYC Marathon 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθερά πάνω από τα 7.000 δολάρια η τιμή του Bitcoin, χωρίς την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ