• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο δισεκατομμυριούχος που εξαφανίστηκε για 400 ημέρες και είδε την περιουσία του να ανθίζει

    • Bloomberg

    Al Amoudi


    Πριν από ένα χρόνο, εξαφανίστηκε στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ, μαζί με αρκετούς άλλους σαουδάραβες πρίγκιπες και επιχειρηματίες. Λίγο αργότερα, άρχισαν οι φήμες: Ήταν τελικά ο δισεκατομμυριούχος Mohammed Al Amoudi ζωντανός; Τώρα έγινε γνωστή η απάντηση. Ο Al Amoudi είναι ακόμη ζωντανός και θα δικαστεί για διαφθορά και δωροδοκία, σύμφωνα με αξιωματούχο της Σαουδικής Αραβίας, που δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Αυτό που είναι αξιοθαύμαστο στην κατάστασή αυτή είναι ότι παρά την παρατεταμένη κράτησή του, η τεράστια, παγκοσμίου βεληνεκούς, επιχειρηματική αυτοκρατορία του έχει ανθίσει.

    Οι πωλήσεις στο εργοστάσιο παραγωγής πετρελαίου της Σουηδίας, Preem AB, σημείωσαν άνοδο άνω του 30% και οι ιδιοκτησίες του στη Στοκχόλμη αυξήθηκαν σε αξία. Από τότε που συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ριάντ πέρυσι, η περιουσία του έχει αυξηθεί κατά περίπου κατά 6% στα 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο οποίος περιλαμβάνει τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

    Η κατάσταση αυτή δείχνει σαφώς πόσο αντιφατικά και παράλογα μπορεί να είναι τα πράγματα αν είσαι πλούσιος στη Σαουδική Αραβία, κάτω από την βασιλεία του πρίγκιπα διαδόχου  Alwaleed bin Salman, ο οποίος συνδέεται με το εμπάργκο στο Κατάρ, τον πόλεμο στην Υεμένη και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

    Ένας ανώνυμος Σαουδάραβας αξιωματούχος επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ο δισεκατομμυριούχος βρίσκεται υπό κράτηση, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία της δίκης. Ο Al Amoudi έχει έρθει σε επαφή με τους συγγενείς του και αναφέρεται ότι είναι καλά στην υγεία του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Tim Pendry. Αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο Al Amoudi κατηγορήθηκε επίσημα για οποιαδήποτε παράβαση και αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια.

    Ο Al Amoudi έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,6 δισ. δολαρίων εκτός της χώρας και εταιρείες με εκατοντάδες εργαζόμενους στην Ευρώπη και την Αφρική.

    Mohamed Bin Salman, διάδοχος Σ.Αραβίας

    Γεννημένος στην Αιθιοπία, είναι ένα από τα δεκάδες υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που εξακολουθούν να κρατούνται με στόχο την καταστολή της διαφθοράς.  Οι περισσότεροι από του επιχειρηματίες και τους πρίγκιπες που συνελήφθησαν έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφού συμφώνησαν να πληρώσουν πάνω από 100 δισ. δολάρια σε μετρητά και περιουσιακά στοιχεία.

    Ο πρίγκιπας Miteb bin Abdullah, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, έδωσε πάνω από 1 δισ. δολάρια εγγύηση.

    Οι πλούσιοι Σαουδάραβες προσπαθούν να μεταφέρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και να φύγουν από τη χώρα.

    Στη Σουηδία, όπου η Preem του Al Amoudi είναι η μεγαλύτερη εταιρεία καυσίμων της χώρας, η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, με μερικές προσαρμογές. Τον περασμένο μήνα, η Preem ανακοίνωσε ότι αντικατέστησε τον Al Amoudi ως πρόεδρο με έναν πρώην επικεφαλής του corporate management της Morgan Stanley, τον Jason Milazzo.

    Τόσο η Fitch όσο και η S&P Global, οι οποίες καλύπτουν την Preem, έδωσαν θετικές εκτιμήσεις για την πιστοληπτική της εικόνα. Μπορεί ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων να απουσιάζει εδώ και μήνες, αλλά οι εργασίες δεν επηρεάστηκαν, γράφουν οι αναλυτές. Ο Al Amoudi “δεν συμμετείχε πραγματικά στην καθημερινή διαχείριση της επιχείρησης”, δήλωσε ο αναλυτής της Fitch, κ. Vladislav Nikolov.

    Ο αδελφός του Al Amoudi, Hassan, έχει λάβει πληρεξούσιο από δικηγόρο, σύμφωνα με μια παρουσίαση της 30ής Ιουνίου από τη μητρική εταιρεία της Preem, Corral Petroleum. Ο Hassan, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εργοστασίου επίπλων στην Τζέντα, δεν εμπλέκεται με άλλο τρόπο στην επιχείρηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Pendry.

    Η Preem, της οποίας οι φωτεινές πινακίδες κοσμούν εκατοντάδες πρατήρια βενζίνης σε όλη τη Σουηδία, είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 1/3 της δυναμικότητας διύλισης της σκανδιναβικής περιοχής. Το 100% των μετοχών του Al Amoudi ανέρχεται σε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει επίσης ένα μηχάνημα εξεύρεσης πετρελαίου 835 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα σπίτι, εμπορικά ακίνητα και διάφορες βιομηχανικές επιχειρήσεις, που τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές της Σουηδίας.



    ΣΧΟΛΙΑ