• Think Tanks

    Οι λόγοι για τους οποίους η απαγόρευση του Bitcoin στην Κίνα μπορεί να είναι μόνο προσωρινή

    • NewsRoom
    Bitcoin

    Bitcoin


    Η απαγόρευση του Bitcoin στην Κίνα και άλλων κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι προσωρινή, για να κατευνάσει διεθνείς φορείς και ριζοσπαστικά κομμουνιστικά μέλη πριν από το επικείμενο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Η μεγάλη κυβέρνηση και οι τράπεζες της Κίνας δεν μπορούν να ανεχθούν το Bitcoin. Απειλεί την ίδια την ύπαρξή τους, όπως είχε προηγουμένως αναφερθεί σε ένα κομμάτι εδώ.

    Κάτι τέτοιο θα συμβεί μακροπρόθεσμα, όμως, όταν το Bitcoin θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το γουάν στις καθημερινές συναλλαγές και ως νομισματικό asset.

    Σήμερα και στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, το μέγεθος της οικονομίας του Bitcoin είναι πολύ μικρό για να αποτελέσει πραγματική απειλή για την κυβέρνηση του Πεκίνου και για το τραπεζικό σύστημα που κατέχει και διαχειρίζεται.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάτι άλλο πρέπει να “παίζεται” πίσω από την απαγόρευση του Bitcoin. Όπως μια προσπάθεια του Πεκίνου να αποδείξει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η S&P Global, ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και των πιστωτικών συνθηκών της χώρας.

    Εάν αυτός ήταν ο σκοπός της, δεν λειτούργησε. Η S&P Global υποβάθμισε την Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα.

    Έπειτα, είναι και το επερχόμενο 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου η ηγεσία του κόμματος θα υποστεί πιέσεις από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη για οποιαδήποτε καινοτομία που απειλεί τον έλεγχο του κόμματος στην οικονομία.

    Στην πραγματικότητα, δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο “κυνηγά” την καινοτομία από την οποία απειλείται. Πίσω στο 2011, λίγους μήνες πριν από το 18ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, η ηγεσία του κόμματος “κυνήγησε” μια αμφιλεγόμενη κινεζική εταιρική δομή, τη VIE (Variable Interest Entity, VIE). Η δομή αυτή επέτρεψε στις κινεζικές εταιρείες να καταγράψουν τα μερίδιά τους στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ μέσω “αντίστροφων συγχωνεύσεων” – μια στρατηγική που είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, λόγω μιας σειράς λογιστικών παρατυπιών μεταξύ αυτών των εταιρειών.

    Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι κινεζικές μετοχές από τον κλάδο του Διαδικτύου συνετρίβησαν. Ωστόσο, κρίνοντας από τις επιδόσεις των εταιρειών-ηγετών του Διαδικτύου όπως η Tencent, η Baidu, η Alibaba και από τα αποτελέσματα των μικρότερων κινεζικών εταιρειών Διαδικτύου την τελευταία πενταετία, η συντριβή αυτή ήταν προσωρινή, καθώς οι νέοι κανονισμοί εγκαταλείφθηκαν ή παρακάμφθηκαν.

    Το ίδιο μπορεί να συμβεί ξανά, με το Bitcoin αυτή τη φορά. Η απαγόρευση μπορεί να εξασθενίσει σταδιακά, μόλις ολοκληρωθεί το συνέδριο του κόμματος. Στην πραγματικότητα, η αγορά του Bitcoin φαίνεται να προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με το ψηφιακό νόμισμα να διαπραγματεύεται μεταξύ των $3.600 και των $3.900.

    Αν και μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει με ποιο τρόπο θα κινηθούν οι αγορές στο τέλος.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σε αγώνα δρόμου το πετρέλαιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ