• Think Tanks

    Δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας από την ΕΚΤ όσον αφορά στο ευρώ

    • NewsRoom
    QE

    Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περάσει μεγάλο μέρος αυτής της δεκαετίας προσπαθώντας να πείσει τις αγορές ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. Ως εκ τούτου, είναι κάπως ειρωνικό το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής στη Φρανκφούρτη ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ξαφνικής επιστροφής της εμπιστοσύνης στο ενιαίο νόμισμα.

    Οι επενδυτές που συρρέουν στο ευρώ, ώθησαν το νόμισμα πάνω από το επίπεδο των 1,20 δολαρίων, μια ανατίμηση δηλαδή 14% από την αρχή του έτους. Ο κίνδυνος σε αυτό, είναι ότι καθιστώντας τις εισαγωγές φθηνότερες, ένα ισχυρότερο ενιαίο νόμισμα θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού, υπονομεύοντας τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, αναγνώρισε αυτόν τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, όταν δήλωσε ότι η “μεταβλητότητα” της συναλλαγματικής ισοτιμίας “αντιπροσωπεύει μια πηγή αβεβαιότητας”. Ωστόσο, καλά έκανε που δεν είπε περισσότερα επ’ αυτού. Η κεντρική τράπεζα “κυνηγάει” τον πληθωρισμό, όχι τη συναλλαγματική ισοτιμία. Το να πάθει κανείς εμμονή με την τιμή του ευρώ σημαίνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η δύναμη του νομίσματος μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες – μερικές από τις οποίες είναι πολύ λιγότερο ανησυχητικές από άλλες.

    Η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ είναι αποτέλεσμα δύο θετικών εξελίξεων. Η πρώτη είναι η απότομη μείωση του κινδύνου διάλυσης του ενιαίου νομίσματος, μετά την ήττα των ευρωσκεπτικιστών υποψηφίων στις ολλανδικές και τις γαλλικές εκλογές στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η δεύτερη είναι η απροσδόκητη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ την Πέμπτη αύξησε τις προβλέψεις ανάπτυξης στο 2,2% φέτος. Και οι δύο αυτοί παράγοντες καθιστούν τους επενδυτές πιο πρόθυμους να κρατήσουν περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε ευρώ, συμβάλλοντας στη δύναμη του νομίσματος.

    Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο από την ΕΚΤ να αντιδράσει σε αυτή την ανατίμηση, εγκαταλείποντας τα σχέδιά της για σταδιακή έξοδο από το QE. Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι μόνο ένα στοιχείο στη σύνθεση του πληθωρισμού, και αυτό είναι το μόνο που πρέπει τελικά να ενδιαφέρει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Στο βαθμό που ένα ισχυρότερο ευρώ σηματοδοτεί ισχυρή εγχώρια ζήτηση, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να προσέχουν για μία πιθανή επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων.

    Η ΕΚΤ πρέπει επίσης να είναι προσεκτική όσον αφορά το ρόλο της στη διεθνή οικονομία. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής είναι να διατηρήσουν το ευρώ τεχνητά χαμηλό, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται. Η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μας λέει ότι οι επενδυτές αισθάνονται όλο και πιο αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας της ευρωζώνης να σταθεί ισότιμα απέναντι στην οικονομία των ΗΠΑ. Είναι απόλυτα δίκαιο οι ΗΠΑ να απολαύσουν τα οφέλη από ένα φθηνότερο νόμισμα -κάτι που περιλαμβάνει και πιο ανταγωνιστικές εξαγωγές.

    Επομένως, η ΕΚΤ πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στον πληθωρισμό. Φυσικά, ίσως υπάρχουν λόγοι να ανησυχεί για αυτόν. Η κεντρική τράπεζα περιέκοψε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό την Πέμπτη, σε ένα σημάδι ότι οι τιμές παραμένουν μακριά από το στόχο της για λίγο κάτω από το 2%. Αυτό απαιτεί συντηρητική μείωση των νομισματικών κινήτρων.

    Ωστόσο, εάν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί τον Draghi και τους συναδέλφους του, δεν είναι το ευρώ, αλλά η ικανότητά τους να αντιδράσουν στις εξασθενημένες πιέσεις των τιμών. Η κεντρική τράπεζα λειτουργεί υπό περιορισμούς που έχει επιβάλει η ίδια στον εαυτό της σχετικά με το πόσα κρατικά ομόλογα μπορεί να αγοράσει από κάθε χώρας της ευρωζώνης. Ορισμένα από αυτά τα όρια – για παράδειγμα το ανώτατο όριο για το πόσα γερμανικά ομόλογα μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ – θα αρχίσει να αυξάνεται κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Το να εξασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής ευελιξία στο πώς εφαρμόζεται η νομισματική πολιτική είναι πιο σημαντικό από την ανησυχία για μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία.

    Πηγή: Bloomberg View

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ